'Nieuwe voorstellen zijn goede basis voor overleg'

De Griekse premier Alexis Tsipras dit weekend in Athene. Vandaag is Tsipras in Brussel voor de Griekse D-day. ©REUTERS

De nieuwe voorstellen die Griekenland zondag aan zijn schuldeisers heeft voorgelegd, vormen een 'goede basis' voor het topoverleg dat vandaag plaatsvindt in Brussel. Dat heeft de kabinetschef van de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker laten weten via Twitter.

Over de inhoud van de nieuwe voorstellen die de Griekse premier Alexis Tsipras zondagavond telefonisch deed aan Merkel, Hollande en Juncker is niets bekend. Maar de reactie van de kabinetschef van Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker doet de hoop op een oplossing voor de grexit-crisis voorzichtig oplaaien. Zijn kabinetschef Martin Selmayr noemt de voorstellen in een tweet 'a good basis for progress' op het topoverleg dat vandaag in Brussel plaatsvindt. Ook de Duitse zakenkrant Handelsblatt citeert Franse regeringsbronnen die zeggen dat de nieuwe voorstellen een stevige basis vormen.

In Griekenland en ver daarbuiten staan alle ogen maandag gericht op Brussel, voor een hele dag van topoverleg rond de Griekse schuldencrisis. Die start met een nieuwe ontmoeting tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de internationale schuldeisers. 's Avonds komen de staats- en regeringsleiders van de eurozone in bijzondere zitting bijeen.

Eerste signalen

De bijzondere eurotop zal zich maandagavond buigen over de 'definitieve oplossing' van de Grieken om uit de huidige patstelling te komen. Een voorstel dat de Griekse premier Tsipras dus al telefonisch uit de doeken deed aan Berlijn, Parijs en Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De eerste signalen zijn voorzichtig positief.

Enkele uren voor de eurotop komen de ministers van Financiën van de eurolanden nog samen om het pad te effenen voor de absolute toppers. Maar eerst - omstreeks 11 uur vanochtend - zit Tsipras nog samen met de Europese Commissievoorzitter Juncker, IMF-topvrouw Christine Lagarde, ECB-voorzitter Mario Draghi en de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem.

Ook de gouverneurs van de Europese Centrale Bank zullen opnieuw de koppen bij elkaar moeten steken om te praten over verdere noodfinanciering. De telefonische conferentie komt er op vraag van de Bank van Griekenland en zou om 10.30 uur plaatsvinden, zo werd zondag bij betrokkenen vernomen.

De ECB vergadert over een eventuele nieuwe verhoging van het plafond voor noodhulp aan de Griekse banken. Vrijdag werd naar verluidt voor 1,7 miljard euro weggehaald bij de Griekse banken.

Door het massaal ledigen van Griekse bankrekeningen stijgt de vrees voor een run op de banken en de mogelijke invoering van kapitaalcontroles. Ook daarvoor wordt de vergadering van maandagavond cruciaal.

Droog zaad

Ook de Griekse regering zit helemaal op droog zaad. In Griekse regeringskringen is te horen dat de lonen en pensioenen eind deze maand betaald zullen worden, al is niet duidleijk of daarvoor echt de middelen zijn. Of ook de 1,5 miljard euro aan het IMF zal worden terugbetaald, is veel minder zeker en een politieke overweging. We zijn dus nog niet uit het Griekse labyrint, is te horen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud