Ook Vanovertveldt vindt Grieks voorstel onvoldoende

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (l), met zijn Griekse ambtsgenoot Yanis Varoufakis ©REUTERS

De Griekse regering vraagt de eurozone een verlenging van de huidige lening met zes maanden. Na de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble vindt ook de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt dat voorstel onvoldoende, omdat Athene onvoldoende duidelijk maakt dat het wil blijven hervormen.

De Grieken speelden donderdagochtend dan eindelijk open kaart. Na de desastreus verlopen Eurogroep maandag had Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, de bal in het kamp van de Griekse regering gelegd. Ten laatste vrijdag wilde hij een Griekse vraag om 'hulp'. Op 28 februari loopt de huidige lening af. Vanochtend kreeg Dijsselbloem de officiële Griekse vraag voor een verlenging van de lening. 

In de brief van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis aan Dijsselbloem wordt duidelijk dat de Grieken de lening voor zes maanden verlengd willen zien. Daarmee willen ze in de eerste plaats tijd kopen. De Griekse regering wil een nieuw akkoord sluiten met de Europese partners, dat meer dan het huidige akkoord focust op economische groei in plaats van besparingen. 

Social fairness

De Europese ministers van Financiën moesten lang wachten op de Griekse plannen, maar de brief geeft nu toch een aanzet over welke voorwaarden Athene bereid is te slikken in ruil voor een verlenging van de lening. De huidige lening gaat  uit van het principe dat financiële steun alleen maar mogelijk is als de Grieken zich houden aan het zogenaamde 'memorandum'. Daarin staan een hele reeks besparings- en hervormingseisen van de gewraakte 'trojka' - het triumviraat van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

De brief van Athene is geen voorstel dat naar een substantiele oplossing leidt.
Wolfgang Schauble
Duits minister van Financiën

Over het 'memorandum' wordt in de brief met geen woord meer gerept. Dat betekent dat Athene een hele reeks geplande besparingsmaatregelen, zoals de verhoging van de btw en de versoepeling van het arbeidsrecht, in de koelkast wil plaatsen. Varoufakis probeert in de brief zijn Europese partners wel te masseren met de nodige engagementen. Zo geeft hij aan dat Griekenland 'zijn financiële verplichtingen wil honoreren' en 'geen eenzijdige actie wil ondernemen die de budgettaire doelen of financiële stabiliteit ondermijnt'. 

Athene wil dus, zoals Syriza in de aanloop naar de parlementsverkiezingen aan zijn kiezers beloofde, het gewraakte besparingspad verlaten dat de 'trojka' had uitgestippeld. Om de 'budgettaire doelen' te kunnen bereiken, schermt de Griekse regering vooral met de 'social fairness'. Athene zal de strijd tegen fiscale fraude en corruptie opvoeren om zo het financiële plaatje rond te krijgen. Maar bovenal vraagt de Griekse regering 'de nodige flexibiliteit om de levensstandaard van miljoenen Griekse burgers door economische groei te herstellen'. 

Eurogroep

Net na het lekken van de brief kreeg het Griekse voorstel al een nul op het rekest vanuit Berlijn. 'De brief van Athene is geen voorstel dat naar een substantiele oplossing leidt', klinkt het bij de woordvoerder van minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU). 'Dit neigt naar een overbruggingskrediet, zonder de noden van het programma volledig te dekken. Dit voorstel komt niet tegemoet aan de criteria die de Eurogroep maandag oplijstte.'

De Belgische minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) zit op dezelfde lijn. Volgens hem roept de Griekse brief meer vragen op dan er worden beantwoord. Hij merkt op dat de afspraak was dat Athene een verlenging zou vragen van het reddingsprogramma, met alle bijhorende engagementen voor hervormingen. Dat tweede element vindt hij in de brief onvoldoende terug.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, toont zich wat optimistischer over de ontwikkelingen. 'Juncker hield intens contact en zag positieve signalen in de brief van deze morgen. Die kunnen de weg vrijmaken naar een compromis in het belang van de stabiliteit', lichtte zijn woordvoerster toe. Ook vanuit de sociaaldemocratische SPD - de coalitiepartner van de CDU van bondskanselier Angela Merkel en Schäuble - komen eerder positieve geluiden. 

Vrijdagnamiddag volgt alleszins het cruciale moment. Dan komt de Eurogroep bijeen. 'Een vergadering staat gepland voor 15 uur', zei een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag kort nadat bekendgeraakt was dat de Griekse regering haar brief verstuurd had naar Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Volgens Van Overtveldt moet Griekenland op die vergadering meer duidelijkheid geven, omdat de regering dat in de brief van donderdag te weinig doet.

'De Eurogroep heeft twee opties: de Griekse vraag aanvaarden of verwerpen', klonk het donderdagnamiddag in Griekse regeringskringen. 'Vrijdag zal duidelijk worden welke eurolanden een oplossing willen en welke niet', luidde de reactie in Athene nadat Duitsland te kennen gegeven had dat de toegevingen van de Grieken wat Berlijn betreft niet ver genoeg gaan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud