Advertentie

Tsipras strijkt plooien met Duitsland beetje glad

©EPA

De Griekse premier Alexis Tsipras zag vandaag in Berlijn bondskanselier Merkel. De twee spraken wat verzoenende taal, maar de realiteit blijft dezelfde: Athene moet met keiharde besparingen over de brug komen. En snel.

'We moeten elkaar weer beter leren begrijpen', zei Tsipras maandag na afloop van zijn gesprek met de Duitse Bondskanselier Merkel. 'We zijn op zoek naar gemeenschappelijk grond om binnenkort tot een akkoord te komen.' Ook Merkel kwam met sussende woorden na afloop van de vergadering in de Berlijn. 'We willen dat Griekenland economisch sterk staat', zei ze. 'We willen dat Griekenland groeit.' 

De twee hadden heel wat plooien glad te strijken in de Duitse hoofdstad. Het vertrouwen tussen de twee landen is al tijdlang compleet zoek. De financiënministers van Griekenland en Duitsland, Yanis Varaoufakis en Wolfgang Schäuble, kunnen het moeilijk met elkaar vinden, en stonden bij vergaderingen van de eurogroep vaak lijnrecht tegenover elkaar. En doordat Griekenland de kwestie van onbetaalde herstelbetalingen uit Wereldoorlog II weer uit de kast haalde, daalde de Grieks-Duitse relatie helemaal tot onder het vriespunt.

Merkel liet er maandag ondanks de toenadering wel geen twijfel over verstaan dat de voorwaarden voor Griekenland dezelfde blijven. 'De economische data moeten kloppen', luidde het. Over de hervormingen wilde ze zich niet uitspreken, behalve dan dat ze er bijzonder snel moeten komen. 'Duitsland is niet de institutie die beslist over het hervormingsprogramma.' 

Dat nam niet weg de de bonskanselier Tsipras om meer informatie heeft gevraagd over de hervormingen die hij plant. Tijdens de Europese top eind vorige week had de premier beloofd binnen enkele dagen een volledig lijst van specifieke hervormingen voor te leggen. Een akkoord dat in februari werd gesloten en waar de Grieken min of meer hetzelfde hadden beloofd, draaide op niet veel uit, waardoor het woord ‘grexit’ de voorbije weken weer vaker is gevallen. Maar Tsipras belooft ditmaal meer details en een strakkere timing. In ruil hoopt hij op vers geld, want binnen enkele weken zou de Griekse kas onherroepelijk leeg zijn.

Net om die reden lijkt Athene stilaan ook al over een plan B na te denken. Terwijl Tsipras maandag onderweg was naar Berlijn, raakte bekend dat zijn vicepremier Ioannis Dragasakis van woensdag tot zaterdag naar China trekt. Vorige week raakte dan weer bekend dat Tsipras zelf een maand eerder dan gepland op bezoek gaat bij de Russische president Vladimir Poetin. De bezoeken tonen dat de Griekse regering de steun van alternatieve financierders graag achter de hand houdt, moest het fout lopen met Europa, de ECB en het IMF.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud