Tsipras verbindt lot regering aan uitslag referendum

Griekenland zal zijn IMF-lening van 1,6 miljard euro niet terugbetalen. De Griekse premier Alexis Tsipras meent dat de schuldeisers het niet tot een grexit zullen laten komen, en stelt dat het referendum hem een sterkere onderhandelingspositie zal geven.
 • Waarnemers kijken duidelijk met de nodige verbazing naar het jongste optreden van Tsipras:

  The quotes from this Tsipras speech right now are as YOLO as you get from a prime minister.— Downtown Josh Brown (@ReformedBroker) June 29, 2015

 • Tsipras verbindt lot aan uitslag referendum

  Voor het eerst laat de Griekse premier Alexis Tsipras duidelijk uitschijnen dat hij niet zal aanblijven indien de Griekse bevolking bij het referendum instemt met de door de schuldeisers opgelegde besparingen. Zijn Syriza-partij roept om tegen die besparingen te stemmen.

  'Indien het Griekse volk ervoor kiest om te blijven besparen, zullen we dat respecteren', aldus Tsipras in het ERT-interview. 'Maar wij zullen zo'n mandaat niet dienen.'

 • 'Schuldeisers willen Griekenland niet uit eurozone'

  De Griekse premier Alexis Tsipras denkt niet dat de schuldeisers van het land het zo ver zullen laten komen dat zijn land uit de eurozone verdwijnt. 'De kost daarvan zou gigantisch zijn', heeft Tsipras verklaard in een interview met de Griekse staatsomroep ERT.

  'Ik heb de zaken zo ver als mogelijk gebracht, en ik ben op een punt gekomen waarop het Griekse volk zijn mening moet geven', verantwoordt hij de plotse aankondiging van het referendum. Volgens Tsipras moest hij op een bepaald moment binnen de 48 uren instemmen met een te nemen of te laten aanbod. Dat aanbod zou als enige wijziging een ander voorstel rond de btw voor hotels bevat hebben. Hij ontkent dat het Griekenland was dat de onderhandelingstafel heeft verlaten.

  'Het referendum zal ons een sterkere onderhandelingspositie geven wanneer de gesprekken hervat worden', aldus nog Tsipras. Op zijn zachtst gesproken een opmerkelijke interpretatie van de huidige situatie.

 • 'Griekenland zal IMF-lening niet terugbetalen'

  Wat al lang geweten was, heeft een medewerker van de Griekse regering nu ook bevestigd: Griekenland zal de IMF-lening ter waarde van 1,6 miljard euro niet kunnen terugbetalen. De deadline voor die terugbetaling is woensdagochtend 6 uur Belgische tijd.

  Waarnemers wisten al langer dat Griekenland eenvoudigweg het geld niet heeft om die lening terug te betalen. Daarom dat er vorige week zo naarstig werd gezocht naar een oplossing, tot de regering-Tsipras die onderhandelingen opblies door een referendum aan te kondigen.

  Indien de lening effectief niet wordt terugbetaald, zal Griekenland officieel als 'wanbetaler' geclassificeerd worden door het IMF.

 • Rode beursdag

  Na een dramatische start deze ochtend zijn de verliezen op de Europese beurzen tegen de slotbel toch wat gemilderd. De Bel20 verliest 2,6 procent tot 3.621 punten, de EuroStoxx 50 - de korf met 50 belangrijke aandelen - doet slechter, met een verlies van 4,1 procent tot 3.472 punten. Op Wall Street zijn de verliezen beperker. Lees hier het overzicht van collega Kim Evenepoel. 

 • Hollande en Obama werken aan 'dialoog met Griekenland'

  De Franse president François Hollande en zijn Amerikaanse collega Barack Obama gaan samenwerken om de dialoog tussen Griekenland en de schuldeisers terug op gang te brengen. Beide presidenten zouden dit afgesproken hebben tijdens een telefoongesprek, zo meldt het persbureau Reuters.

  Eerder liet Hollande aan Athene weten dat de bal in hun kamp ligt, net zoals kanselier Merkel dat had te kennen gegeven.

   

 • 'Ja of neen over behoud van Griekenland in eurozone'

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft nog een persconferentie gegeven samen met haar vicekanselier Sidmar Gabriel (SPD). Op die persconferentie zei Merkel dat 'de deur voor nieuwe gesprekken open blijft voor Griekenland'. Maar dan wel 'na het referendum'. 'Als de Griekse regering na het referendum vraagt om de draad van de onderhandelingen weer op te pikken, verzetten we ons daar natuurlijk niet tegen'.

  Merkel onderstreepte wel dat het referendum van aanstaande zondag, waarin de Grieken zich moeten uitspreken over de voorstellen van de schuldeisers, 'logischerwijs gelinkt is aan de positie van Griekenland in de eurozone'. Haar collega Gabriel ging zelf nog een stapje verder en stelde dat de vraag van het referendum eigenlijk 'een ja of neen over het behoud van Griekenland in de eurozone' is. 

 • Griekse straatscène

  Geen commentaar inderdaad: 

   

  #Greece. No comment pic.twitter.com/GH6pKkpFsd /via @acheron112— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) June 29, 2015

 • Krugman: 'Als ik een Griek was, zou ik ‘neen' stemmen'

  Verschillende topeconomen zeggen de de Griekse positie best te begrijpen, en stellen zich grote vragen bij het Europese voorstel. ‘Als ik een Griek was, zou ik ‘neen’ stemmen’, schrijft econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman. Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vindt dat de muntunie met deze zet toont dat het 'legitimiteit mist'.

 • ‘Solidair blijven, maar denken aan Belgisch geld’

  ‘We moeten solidair blijven met de Griekse bevolking, maar tegelijk ook denken aan de zeven miljard euro Belgisch geld die op het spel staat in de Griekse crisis. Dat zegt premier Charles Michel maandagmiddag.

  ‘De bal ligt nu in het kamp van de bevolking’, zegt de premier. Hij vindt dat we die bevolking moeten blijven steunen, maar zoekt intussen met de minister van Financiën naar oplossingen om de Belgische miljarden terug te krijgen. Volgens Michel komt de stabiliteit van de eurozone hoe dan nochtans niet in gevaar.

 • Juncker: ‘Ik voel me verraden'

  Tijdens een persconferentie heeft commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hard uitgehaald naar de Griekse premier Tsipras en zijn partij Syriza. ‘Een democratie uitspelen tegen 18 anderen is een aanpak die Griekenland niet waardig is’, zei hij. ‘Ik ben daarom bijzonder triest over wat Europa zaterdag heeft gezien.’

  Juncker wil ook dat de Grieken tegen het referendum van zondag een beter beeld hebben van hoe de vork echt in de steel zit. ‘Ik heb alles gedaan om een deal te kunnen sluiten met de Griekse regering’, zegt hij. Maar plots werden de gesprekken unilateraal afgebroken, voor een referendum met negatief stemadvies. Intussen is er sprake van chantage en druk die op de Grieken zou zijn gezet.’ Juncker ontkent al die beschuldigingen.

  ©ANP

  Wat weten de Grieken over onze flexibiliteit. Wat weten zij over de details van het laatste voorstel op tafel lag’, vraagt Juncker zich af. ‘De stem van het volk vragen is weliswaar de kern van democratie. Maar dan moeten de inwoners wel het hele verhaal en de waarheid kennen.’

  Ik vraag daarom aan de Grieken om ‘ja’ te stemmen, los van wat de precies vraag zal zijn’, zegt Juncker. Met nieuwe voorstellen komt Juncker in de tussentijd niet. ‘Het is niet mijn taak om vandaag nieuwe voorstellen te doen. Onze voorstellen zijn bekend.’

  45 minutes of drama in the @eucommission briefing room, Juncker didn't pull any punches, called Tsipras a liar & begged the Greeks for mercy— Tara Palmeri (@tarapalmeri) June 29, 2015

 • Merkel: 'Als de euro faalt, dan faalt Europa'

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel ‘blijft ter beschikking’ om de gesprekken met de Griekse premier Alexis Tsipras verder te zetten ‘als hij dat wil’. Dat zei haar woordvoerder Steffen Seibert tijdens een persmoment van de Duitse regering. ‘We blijven open voor een gesprek als de Grieken daar nood aan zouden hebben. Het doel van ons werk is om een sterke eurozone op poten te zetten. Griekenland is een geval apart.’

  Seibert kwam ook nog terug op het referendum dat Tsipras heeft uitgeroepen voor zondag 5 juli. Hij noemt dat referendum ‘een legitieme beslissing van de Griekse regering’, maar stelde ook dat het de taak is van de Europese partners ‘om individueel en collectief hun verantwoordelijkheid te nemen’. 

  Merkel zelf gaf ook kort wat toelichting bij de Griekse crisis, op een partijbijeenkomst van haar CDU in Berlijn. De partij viert haar zeventigste verjaardag. 'Als de euro faalt, dan faalt Europa. Dat is waarom we moeten vechten voor de basisprincipes ervan. We zouden ze op korte termijn opzij kunnen schuiven, we zouden gewoon kunnen toegeven. Maar dan ervaren we schade op middellange en lange termijn.' Merkel besloot wel met een oproep tot een 'compromis'. 

 • 'Nog enkele uren tijd voor deal'

  Volgens de Franse president François Hollande is er nog steeds de mogelijkheid om vandaag - dus vóór de deadline van mogen/30 juni - een akkoord te sluiten met Griekenland. 'Frankrijk staat steeds klaar om de dialoog te hernemen', zegt hij. 'Nu is een snel akkoord nog een optie, vanaf morgen zal het afhangen van wat de Grieken antwoorden tijdens het referendum.' De volksraadpleging interpreteert hij als een keuze van de Grieken voor of tegen deelname aan eurozone.

 • Toch geen nieuwe voorstellen van Juncker

  Het lijkt even mis te lopen op vlak van communicatie binnen de Europese commissie. Volgens eurocommissaris Pierre Moscovici zou voorzitter Juncker later op de dag met nieuwe voorstellen komen voor Griekenland. Dat zei hij in een radiointerview met RTL, en liet hij ook blijken in een tweet. Maar volgens Juncker zijn woordvoerster zal hij tijdens zijn toespraak straks om 12:45u geen nieuwe voorstellen doen. Ook volgens bronnen met wie De Tijd sprak, is er geen sprake van een nieuw voorstel, omdat Tsipras zelf de deur heeft dichtgedaan voor verdere onderhandelingen.

  Le Président @JunckerEU fera annonce à 12h45 sur la voie à suivre avec #Grèce. Les dernières prop. @EU_Commission sont connues et publiées— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) June 29, 2015

  .@JunckerEU in the @EU_Commission press room today at 12:45 CET on #Greece: No new proposals will be presented.— Mina Andreeva (@Mina_Andreeva) June 29, 2015

 • Beurs Athene gaat week dicht

  Vandaag bleven de deuren van de beurs van Athene gesloten, en dat zal ook de volgende dagen zo zijn. Dat maakte de Griekse beurswaakhond bekend. Tot de maandag na het referendum zal er niet worden verhandeld. Hetzelfde geldt voor de Griekse banken, die sluiten voor zes dagen.

 • De opening van de Bel20 zag er als volgt uit.

   

  ©Bel20

 • Beurzen duiken in het rood

  Zoals verwacht gaan de Europese beurzen een flink stuk naar beneden meteen na opening. Amper enkele minuten na 9 uur staat de Bel20 op meer dan 4,5 procent verlies. Ook Amsterdam zit boven de 4 procent, net als de beurs van Parijs. De EuroStoxx50 boet net geen vier procent in. 

  ©De Tijd

  Lees hier een uitgebreid stuk over de reactie van de markten.

 • Europese beurzen zetten zich schrap

  De Europese beurzen zullen straks met zware verliezen openen. Dat voorspellen alvast de futures. Die van de EuroStoxx50, een korf met 50 grote Europese aandelen, voorspellen een verlies van maar liefst 5,9 procent. Ook de beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gaan een bijzonder moeilijke ochtend tegemoet. Daar voorspellen de futures bij de start een verlies van respectievelijk 5,4, 4,9 en 2,9 procent.

 • Syriza's zwanenzang?

  Het referendum over de voorstellen van de Griekse geldschieters zou wel eens het einde kunnen inluiden van Syriza, meent Frank Vranken, de hoofdstrateeg van Puilaetco Dewaay Private Bankers. Uit een rondvraag bij de Grieken in het weekend bleek immers dat 47 procent de voorwaarden van de geldschieters zou aanvaarden en slechts 33 procent 'neen' zou stemmen, zoals Syriza aanraadt. De rest van de Griekse bevolking is nog onbeslist.

  'Ik zie niet in hoe Syriza aan de macht kan blijven als ze het referendum verliezen', zegt Vranken. In dat geval acht hij het waarschijnlijk dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven in Griekenland. Aan de recente gebeurtenissen is er volgens hem ook een positieve kant. De markten zouden ergens opgelucht kunnen zijn omdat er eindelijk een einde komt aan de politieke patstelling. En de eurozone zelf zou hechter kunnen worden.

 • Juncker komt met nieuwe voorstellen

  Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zal maandagmiddag nieuwe voorstellen doen aan de Grieken. Dat heeft de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici gezegd op de Franse radiozender RTL. Volgens Moscovici is er ook nog 'marge voor onderhandelingen'. 'Juncker zal de te volgen weg aanwijzen. Ik hoop dat iedereen zich inzet om een compromis te vinden', aldus de Franse minister. Hij zei dat Griekenland en zijn geldschieter zich op enkele centimeters van elkaar bevonden toen de onderhandelingen door Athene werden afgebroken.

 • 'Pensioenen en lonen veilig'

  Het decreet dat premier Tsipras vanochtend heeft ondertekend, heet officieel 'bank holiday break'. Behalve de kapitaalrestricties en de sluiting van de banken, staat er ook een verbod in op het versassen van Griekse geld naar het buitenland. Het decreet legt voorts boetes op aan banken die zich niet aan de nieuwe regels houden. Online betalingen en betalingen per kaart zouden dan weer gewoon kunnen plaatsvinden. Tsipras stelt in het decreet zijn landgenoten ook 'gerust' dat hun lonen en pensioenen veilig zijn. Die worden gewoon overgeschreven op de bankrekeningen zoals gepland. Hij herhaalde die belofte op Twitter.

  The same applies to the payment of wages and pensions--they are also guaranteed. #Greece— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) June 28, 2015

 • Eerste marktreactie al zichtbaar

  Meteen na opening van de Aziatische beurzen, blijkt dat die een stevige tik krijgen door de Griekse crisis. In Tokio zakt de Nikkei 2,75 procent, de beurs van Sydney geeft 2,3 procent prijs. Nog veel forser is het verlies in Shanghai (-7,5%), al spelen daar spelen ook maatregelen mee om de beleggerskoorts af te koelen. Tegenover zowel de Japanse yen (-2,5 procent) als de Australische dollar (-1,5 procent) zakt de euro fors

 • Maximum 60 euro aan de geldautomaat

  De Grieken zullen deze week maar moeilijk aan geld geraken. De banken blijven gesloten tot de dag na het referendum zondag. De geldautomaten zullen in die periode wel blijven werken, maar afhalingen worden beperkt tot 60 euro per dag. Opvallend is dat de regeling niet geldt voor houders van buitenlandse rekeningen. Die kunnen met hun kaart bedragen naar wens afhalen aan de Griekse automaten. Dat betekent ook dat de gevolgen voor toeristen beperkt blijven.

 • Banken blijven dicht

  We starten de dag met een nieuwe live blog. Gisteren eigenlijk alleen maar slecht nieuws in Athene. Nadat premier Tsipras in de nacht van vrijdag op zaterdag had beslist om een referendum te organiseren, besliste de ECB zondag om de noodsteun niet langer te verhogen. Als gevolg kondigde Athene dan weer aan dat de banken heel deze week gesloten blijven. 'Een extreem hoge nood om het financiële systeem te beschermen', werd als reden aangehaald. Ook de beurs van Athene blijft maandag gesloten.

  Herlees hier de liveblog van gisteren.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud