Exmar boekt 35,7 miljoen dollar winst

De gastankerrederij Exmar heeft het eerste halfjaar afgesloten met een nettowinst van 35,7 miljoen dollar. Dat is fors beter dan het verlies van 3,6 miljoen dollar dat een jaar eerder werd geboekt. Voor de meeste divisies verwacht Exmar in het tweede halfjaar gelijkaardige resultaten als in het eerste halfjaar.

(tijd) - Dat blijkt uit het persbericht met de definitieve halfjaarresultaten. Die zijn over de hele lijn iets lager dan de voorlopige cijfers die eind juli waren gepubliceerd. Zo realiseerde Exmar in de periode januari-juni een omzet van 206,2 miljoen euro waar eerder 212,2 miljoen was gemeld. De bedrijfskasstroom (ebitda) kwam uit op 56,5 miljoen dollar en het bedrijfsresultaat op 20,7 miljoen dollar, tegen 31,5 miljoen dollar een jaar eerder. Per aandeel bedraagt de nettowinst 1,08 dollar tegen -0,11 dollar in het eerste halfjaar van 2008.

De toestand in de LPG-sector blijft moeilijk en Exmar verwacht weinig verbetering voor de rest van het jaar. De risico's op de spotmarkt zijn wel kleiner geworden omdat de rederij haar vloot voor een aanzienlijk deel heeft ingedekt. Exmar gaat ervan uit dat de resultaten voor de rest van het jaar in lijn zullen zijn met het eerste halfjaar. Toen droeg LPG 2,3 miljoen dollar bij tot het bedrijfsresultaat, fors minder dan een jaar eerder (12,1 miljoen dollar).

Het transport van LNG is momenteel de belangrijkste winstmotor van Exmar, met een bijdrage van 20 miljoen dollar tot het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar. In het tweede halfjaar gaat de Excelsior voor drie weken in droogdok en wordt de oplevering verwacht van nog twee LNGRV's (gastankers met een eigen hervergassingsinstallatie), de Exquisite en de Expedient. Nieuws over de financiering van Exmars aandeel in deze schepen is er nog niet. Over welk resultaat mag worden verwacht voor de LNG-divisie in de tweede jaarhelft, spreekt Exmar zich niet uit.

De offshore-divisie dook in de eerste zes maanden voor 1,1 miljoen dollar operationeel in het rood. Het probleem is dat Exmar nog geen opdracht heeft gevonden voor het drijvend productieplatform Opti-Ex. Voor de tweede jaarhelft zou het resultaat in lijn zijn met het eerste halfjaar. Dat laatste geldt ook voor de divisie Diensten en Holding.

KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud