Ter Beke boekt sterke winstgroei

De versevoedingsgroep Ter Beke heeft over het eerste halfjaar een sterke groei van de nettowinst gerealiseerd. Dat is te danken aan een flinke daling van de netto financieringskosten. Op operationeel vlak slaagde het bedrijf erin om de crisis zonder kleerscheuren te doorstaan.

(tijd) - De omzet liep met 0,4 procent terug tot 191,41 miljoen euro. De bedrijfskasstroom (ebitda) steeg 8,7 procent tot 16,02 miljoen euro, duidelijk beter dan de 14,8 miljoen euro die Hans D'Haese van Bank Degroof had voorspeld. De bedrijfswinst steeg 10,9 procent tot 6,71 miljoen euro. De nettowinst schoot liefst 62,6 procent hoger tot 4,42 miljoen euro.

Dat laatste is vooral te danken aan een aanzienlijke daling van de netto financieringskosten. Die daalden met 60,4 procent. Het afgelopen halfjaar dekte Ter Beke zich in tegen de schommelingen van het Britse pond, de enige vreemde valuta waaran het bedrijf blootstaat. Die indekking is de voornaamste reden waarom Ter Beke een positief financieel resultaat van 0,7 miljoen euro realiseerde. In het eerste halfjaar van 2008 slikte het bedrijf een wisselkoersverlies van 0,3 miljoen euro.

Dat de omzet afwijkt van de rest van de resultaten ligt vooral aan de divisie bereide gerechten. Die slikte een omzetdaling van 3 miljoen euro of 4,7 procent. Dat is nog een uitloper van het beëindigen van een aantal niet rendabele volumecontracten in Frankrijk in 2008. Daarnaast zag Ter Beke zich verplicht om de gedaalde grondstoffenprijzen door te rekenen in de eigen verkoopprijzen.

De divisie vleeswaren wist daarentegen een omzetgroei van 2,3 miljoen euro of 1,8 procent af te leveren. Dat is het resultaat van zowel de groei van de slicingactiviteiten in Nederland als van de groei in de traditionele vleeswarenactiviteiten. De enige rem op deze divisie is het Britse pond, dat gemiddeld lager koerste in vergelijking met vorig jaar.

Ter Beke blikt optimistisch vooruit naar de rest van het jaar. 'De algemene margedruk en de kostenstijgingen tengevolge van de loonakkoorden in België worden opgevangen door (...) kostencontrole en kostenreducties', klinkt het in het persbericht. Het bedrijf verwacht dan ook dat het de groei van het eerste halfjaar zal kunnen doortrekken naar de rest van het boekjaar.

KE

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud