Aluminiumreus Alcoa wil vrijstelling van Trump-tarieven

Alcoa is de grootste producent van aluminium in de VS. Maar het produceert slechts 14 procent van zijn aluminium in eigen land. ©EPA

De Amerikaanse groep wil aluminium invoeren vanuit Canada, omdat het in de VS zelf niet voldoende voorraad heeft.

Alcoa  wil een vrijstelling van het tarief van 10 procent op geïmporteerd aluminium dat door president Donald Trump in het leven is geroepen. Het bedrijf dat onder meer metaal levert voor de blikjes van Coca-Cola tot de vliegtuigen van Boeing heeft daarvoor een verzoek ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Handel.

Alcoa is de grootste producent van aluminium in de VS. Maar het produceert slechts 14 procent van zijn aluminium in de VS.

De groep beweert dat veel van het gebruikte aluminium van zijn producten niet of onvoldoende in de VS te verkrijgen is. De vrijstellingsaanvragen gaan voor dit jaar over 39.500 ton aluminium, waarbij de Canadese dochteronderneming van Alcoa het metaal zou moeten leveren. Alcoa produceert in Canada meer aluminium dan in de VS en wordt zodoende hard geraakt door de ingevoerde tarieven. De aluminiumreus stelde vorige maand dat de importtarieven extra kosten met zich meebrengen van 14 miljoen dollar per maand.

Het verzoek van Alcoa volgt een paar weken nadat het bedrijf met een winstwaarschuwing op de proppen was gekomen. Naast het negatieve effect van importheffingen kampt het bedrijf met hogere energiekosten.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect