Nieuwe etappe in de handelsoorlog

Zowat de helft van de Chinese uitvoer naar de VS wordt nu getroffen door hogere invoertarieven. ©AFP

Net op het moment dat de beurzen hun zorgen over het handelsconflict terzijde leken te schuiven, pakken de VS uit met een nieuw salvo maatregelen tegen China, ter waarde van 200 miljard dollar.

Met de nieuwe lijst dreigt de handelsoorlog tussen de VS en China te escaleren. Eind vorige week vuurde de Amerikaanse president Donald Trump een openingssalvo af met de invoering van de eerste importheffingen op Chinese producten, goed voor een bedrag van 34 miljard dollar. China reageerde meteen met gelijkaardige maatregelen.

'Omdat China vergeldingsmaatregelen genomen heeft en zijn praktijken niet veranderd heeft, heeft de president bevolen het proces op te starten om invoerheffingen van 10 procent op te leggen op een bijkomende 200 miljard dollar aan Chinese importen', zegt handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer. Wanneer alle maatregelen van de voorbije weken worden opgeteld, viseren de VS daarmee zowat de helft van alle Chinese invoer.

De nieuwe lijst met getroffen producten telt bijna 200 pagina's en bevat onder meer voedingsproducten, chemische producten, mineralen, tabak, elektronica en kantoorartikelen. De heffingen treden pas in september in werking. De VS zijn de belangrijkste afzetmarkt voor Chinese goederen. 

China repliceert

De Chinese onderminister van Handel Li Chenggang reageerde scherp. Hij zei op een conferentie dat de VS de handel tussen de twee landen willen vernietigen.

Het Chinese ministerie van Handel dreigde met represailles als de heffingen er komen. Het irrationele gedrag van Washington schaadt China, de wereld en henzelf, klinkt het in Peking.

China roept de internationale gemeenschap op in overleg samen te werken om ‘de regels van de vrijhandel en het multilaterale handelssysteem te verdedigen’. Er komt ook een extra klacht bij de Wereldhandelsorganisatie WHO.

De Aziatische markten reageerden erg negatief op de nieuwe invoerheffingen. Ook de Europese beurzen gaan lager. Gemiddeld zakken ze zowat 1 procent. De grootste verliezers zijn de grondstoffen- en energiespelers, met verliezen tot meer dan 3 procent. Maar ook de autosector, industriële waarden en financiële spelers krijgen klappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect