China slaat terug in handelsoorlog met VS

De Chinese president Xi countert de eerdere handelsmaatregelen van zijn Amerikaanse tegenvoeter Donald Trump. ©AFP

China voert bijkomende importheffingen op Amerikaanse goederen in. Het gaat om een vergelding voor de verhoogde Amerikaanse heffingen op Chinese goederen.

De Chinese heffingen slaan op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Peking publiceerde maandag de lijst van 5.140 geviseerde Amerikaanse producten. Ze is grotendeels gebaseerd op een eerdere versie van reeds belaste importproducten, maar de heffingen worden in de meeste gevallen wel fors verhoogd.

De nieuwe importtaksen treden op 1 juni in werking. Het Chinese ministerie van Financiën onderscheidt vier categorieën, waarvoor een importtaks van respectievelijk 25, 20, 10 of 5 procent zal gelden.

Spinazie

De grootste groep, 2.493 producten, kijkt straks tegen de zwaarste heffing van 25 procent aan, tegenover slechts 10 procent vandaag. Het gaat zowel om industriële producten - zoals vloeibaar aardgas, biodiesel, hout en sommige machines - als om consumentenproducten waaronder kleding, schoenen, tv's, microgolfovens, printers en koptelefoons.

Ook meerdere voedingsartikelen krijgen de zwaarste heffing, zoals honing, fruitsap, diepvriesspinazie, groen thee en sommige types koffie.

Tweets

'Dit is een reactie op het unilateralisme en handelsprotectionisme van de VS', zegt Peking in een statement. 'China hoopt dat de VS terugkeert naar het juiste pad van bilaterale handelsgesprekken, om elkaar halfweg te ontmoeten en een akkoord te sluiten dat voor beide partijen voordelig is.'

Maandagochtend had de Amerikaanse president Donald Trump China nog in enkele tweets gewaarschuwd om geen vergeldende maatregelen te nemen, maar amper enkele uren later volgde de Chinese tegenzet. De VS verhoogden vorige week de importheffingen op circa 200 miljard dollar aan Chinese producten.

iPhone

De Amerikaanse beurzen gingen in een eerste reactie met 1 à 2 procent onderuit.

Onder meer de iPhone-maker Apple komt op de beurs onder druk te staan. Niet alleen is zijn toeleveringsketen en productie sterk gelinkt aan China, de Aziatische reus is ook goed voor bijna 20 procent van zijn omzet. Apples beurskoers verloor vorige week al 6,9 procent, het grootste weekverlies dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie