Grootste dagverlies voor olieprijs dit jaar

Een olieveld nabij Los Angeles in de VS. ©EPA

De prijs van een vat olie duikt 5 procent lager, het grootste dagverlies dit jaar. Handelsspanningen en stijgende voorraden wegen op de olieprijs.

Nadat de olieprijs gisteren al zo'n 3 procent lager ging, gaat er vandaag nog eens ruim 5 procent af. In New York kost een vat West Texas Intermediate nog goed 58 dollar, een vat Brent-olie 67,5 dollar.

De vrees voor een escalerende 'technologische koude oorlog' tussen de VS en China weegt op de oliemarkt.

De vrees voor een escalerende 'technologische koude oorlog' tussen de VS en China weegt op de markten. Twee commentaren in de krant van de Chinese communistische partij waarschuwen voor zo'n oorlog. Die dreigt de groei van de wereldeconomie - en meteen de olievraag - te ondermijnen. De OESO verlaagde eerder deze week al haar groeivooruitzichten voor de wereldeconomie.

Olievoorraden

Gisteren maakte het Amerikaanse ministerie van Energie bekend dat de olievoorraden in de VS onverwacht gestegen zijn. In de week tot 17 mei steeg de voorraad ruwe olie met 4,7 miljoen vaten naar het hoogste peil sinds juli 2017. Analisten hadden op een daling gerekend.

De combinatie van stijgende voorraden en een mogelijk lagere vraag zet de olieprijs zwaar onder druk. Ook al suggereert het oliekartel OPEC dat het samen met partnerlanden als Rusland zijn productiebeperkingen zal verlengen wanneer die eind juni aflopen. Dat moet de prijs ondersteunen. 

Bovendien stijgt de geopolitieke spanning in het Midden-Oosten, waar de VS en Iran dreigende taal uitwisselen. Dat kan op termijn de olieproductie verstoren en de prijs hoger sturen. Maar voorlopig is de bodem onder de olieprijs zoek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie