Handelsoorlog doet Chinese industrie krimpen

De autofabriek van Dongfeng Renault in de Chinese stad Wuhan. ©Imaginechina

Het gaat om de eerste krimp in twee jaar, en economen verwachten dat de trend ook in 2019 neerwaarts blijft. De vraag is of de Chinese overheid zal reageren met meer stimulusmaatregelen.

De PMI-indicator van de industriële activiteit in China daalde in december met 0,6 punt naar 49,4 punten, het laagste peil sinds februari 2016. Een score onder 50 punten wijst op een daling van de activiteit, en omgekeerd. Economen hadden een score van 50 punten voorspeld.

De totale bestellingen en de buitenlandse bestellingen bij de Chinese industrie verminderden vorige maand. 'De vertraging zal in 2019 voortduren', waarschuwt Larry Hu, econoom van het beurshuis Macquarie Securities in Hongkong. 'De zwakke indicator kan leiden tot meer stimulus van de regering.'

De krimp van de industrie bevestigt dat de handelsoorlog met de Verenigde Staten de Chinese economie steeds meer pijn doet. Beide landen proberen tegen 1 maart een akkoord te bereiken over de bescherming van intellectuele eigendom en technologie en een vermindering van het Amerikaanse handelstekort. De Amerikaanse president Donald Trump zei in het weekend dat grote vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen.

Dienstensector

De Chinese dienstensector is veerkrachtiger dan de industrie omdat hij minder afhankelijk is van de export. De PMI-indicator van de dienstensector steeg in december met 0,4 punt naar 53,8 punten. 'De dienstensector vormt een steeds groter deel van de economie', zegt Patrick Bennett, hoofd macrostrategie van de Canadese bank CIBC in Hongkong. 'Maar om de groei op peil te houden is meer stimulus nodig.'

Chinese topfunctionarissen zeiden na de recente vergadering van het planbureau dat meer stimulus op komst is. Mogelijkheden zijn een versoepeling van het monetair beleid, belastingverlagingen en meer investeringen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling voorspelt dat de groei van de Chinese economie daalt van 6,6 procent in 2018 naar 6,3 procent in 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie