Onderzoek naar autoheffingen VS vertraagd

Als de VS de import van Europese auto's duurder maken, kan dat merken als BMW treffen. ©REUTERS

Het onderzoek dat moet uitwijzen of de Verenigde Staten hogere importheffingen op auto's kunnen instellen, laat voorlopig op zich wachten.

Aanvankelijk wilde de regering-Trump de resultaten deze maand naar buiten brengen. Wegens handelsgesprekken met Europese en Noord-Amerikaanse landen wordt die deadline naar achteren geschoven, liet minister van Handel Wilbur Ross weten aan The Wall Street Journal.

De VS onderzoeken of ze de invoerheffingen op buitenlandse auto's kunnen verhogen met als argument dat ze de nationale veiligheid moeten beschermen. Als dat zo blijkt te zijn, effent dat de weg voor tarieven tot 25 procent. Ook de controversiële staal- en aluminiumheffingen kwamen voort uit een dergelijk onderzoek.

Ross stelt nu dat onderhandelingen over de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst Nafta en handelsgesprekken met de Europese Commissie voor vertraging zorgen. Daarnaast wordt Ross' ministerie bedolven onder de vragenlijsten van automakers, die in zijn woorden 'ontelbaar veel pagina's' omvatten. Een nieuwe deadline noemt Ross niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie