Trump stelt autoheffingen uit

©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump stelt de beslissing over importheffingen op auto's uit Europa en Japan tot zes maanden uit.

Dat melden verscheidene Amerikaanse nieuwsmedia. De formele aankondiging wordt zaterdag verwacht. Trump dreigde meermaals met invoerrechten tot 25 procent op auto's en auto-onderdelen uit Europa en Japan, maar nu lijkt het erop dat het Witte Huis de hogere taksen op de lange baan schuift en met de EU en Japan voort wil onderhandelen over handelsafspraken.

Autoconstructeurs als Volkswagen en Toyota waarschuwden eerder voor de economische schade die fors hogere importheffingen zouden veroorzaken. Trump kreeg ook van verscheidene politici in Washington kritiek vanwege het argument waarop hij zich wou beroepen: de nationale veiligheid.

Het nieuws over een uitstel van de beslissing, wellicht met 180 dagen, lucht de aandelenbeurzen op, omdat een wereldwijd escalerende handelsoorlog daardoor minder waarschijnlijk lijkt. Auto-aandelen zoefden in een eerste reactie omhoog en trokken de beursindexen uit de rode cijfers.

De VS en China zaten elkaar de voorbije week in de haren. Het risico bestond dat de VS de handelsgesprekken met de Europese Unie en Japan zouden opblazen, terwijl de handelsvete met China ook nog voortduurt. Trump brengt later deze maand een staatsbezoek aan Japan.

Vriesvak

Als Trump beslist had het huidige belastingtarief voor Europese auto's, 2,5 procent, naar pakweg 25 procent te verhogen, zou dat tot grote spanningen geleid hebben tussen de VS en de EU. De EU had als voorbereiding op een mogelijke Amerikaanse beslissing op 18 mei een lijst opgesteld van Amerikaanse importproducten die zwaarder belast konden worden. Maar nu kunnen de Europese tegenmaatregelen weer in het vriesvak. 

De VS voerden vorig jaar al importheffingen in op staal en aluminium uit Europa. De invoer van auto's en auto-onderdelen vanuit Europa richting Amerika is tien keer groter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie