Trumps Mexicodeal duwt Nasdaq naar vers record

De aandelenindex Nasdaq ging maandag door de grens van 8.000 punten. ©AFP

Een handelsakkoord, hoge bedrijfswinsten en een economie op toerental. Aan die cocktail laafden de beleggers zich maandag.

Het begon met een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump: 'Grote deal met Mexico ziet er goed uit!' Daarna sijpelden wat formelere berichten binnen. Volgens ingewijden staan de VS dicht bij een handelsakkoord met Mexico. Later volgde een officiële aankondiging van Trump.

De deal maakt de weg vrij voor een heruitgave van het Nafta-handelsakkoord. Daarvoor moet Canada nog mee om de tafel.

De beurzen vaarden wel bij de berichten. De winnaars waren de cyclische sectoren zoals de materialensector. De machinebouwer Caterpillar   en de vliegtuigbouwer Boeing deden het goed.

De Dow Jones steeg goed 1 procent en brak door de grens van 26.000 punten. De S&P 500  en de Nasdaq bereikten allebei een recordkoers. De Nasdaq   ramt de symbolische grens van 8.000 punten. 

Hoeraberichten

'We zien optimisme dat de handelsfricties van de baan zijn door de toenadering tussen de VS en Mexico,' zegt Scott Brown, hoofdeconoom bij Raymond James aan het persagentschap Reuters.

'De koersreactie volgt op de hoeraberichten over de handelsdeal, maar gaat verder dan dat. We zien nog altijd signalen van een sterke economie en het resultatenseizoen is erg positief geweest.'

Tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse jamboree voor centraal bankiers in Jackson Hole zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat geleidelijke renteverhogingen het beste zijn om het groeiverhaal te ondersteunen. Zo sloot hij een scenario van snelle opeenvolgende renteverhogingen uit. De dollar verloor opnieuw wat terrein tegenover de euro.

Elon Musk

Een smet op het recordfeestje van de Nasdaq is autobouwer Tesla  . CEO Elon Musk liet vrijdagavond weten de producent van elektrische wagens toch op de beurs te houden. Drie weken eerder had hij in een tweet zijn voornemen geopperd Tesla van de beurs te halen. Hij zou daarvoor al het geld binnen handbereik hebben. 

Na een rondvraag, waarbij Goldman Sachs en Morgan Stanley een handje toestaken, bleek dat het merendeel van de aandeelhouders geen voorstander is van zo'n deal. Sommige analisten suggereren dat Tesla een andere topman zou moeten zoeken, of Musk moet laten bijstaan door een topmanager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie