Voor Vietnam mag handelsoorlog nog even duren

©BELGAIMAGE

De hoop dat centraal bankiers in de rente zullen knippen als reactie op de handelsoorlog gaf de aandelenbeurzen deze week zuurstof. Voor een land als Vietnam is het conflict een zegen.

Nu er voorlopig geen einde lijkt te komen aan het Amerikaans-Chinese handelsconflict en de Amerikaanse president Donald Trump intussen Mexico mee in het modderbad heeft getrokken, zag Jerome Powell zich deze week genoodzaakt te reageren. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) beloofde dinsdag in een speech de handelsspanningen in de gaten te houden en er ‘gepast’ op te reageren om de economische expansie gaande te houden.

De financiële markten interpreteerden Powells woorden als een hint op een renteverlaging. De verwachting dat die er nog dit jaar komt, mogelijk in juli al, neemt toe.

Renteknip

Mark Kiesel, het hoofd kredietmarkten bij de vermogensbeheerder Pimco, acht zelfs een renteknip van 50 basispunten mogelijk als de Amerikaanse importtarieven tegen Mexico maandag effectief van kracht gaan en de VS en China eind deze maand niet tot een bevredigend gesprek komen op de G20-top in Japan. Dat zei hij op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), beloofde deze week langer vast te houden aan zijn ultrasoepele beleid. Hij wees op de ‘wereldwijde tegenwind’ voor de economie en de vervlogen hoop in maart dat de VS en China snel tot een handelsakkoord zouden komen.

Voor sommige landen hoeft er waarschijnlijk geen haast gemaakt te worden met dat akkoord. Het beurshuis Nomura onderzocht welke landen profiteren van de tariefmuren doordat Amerikanen duurdere Chinese import vervangen door import uit andere landen en China hetzelfde doet. Die rekenoefening is mogelijk omdat de VS al in april 2018 tarieven begon te heffen op 50 miljard dollar aan Chinese import, zodat er ondertussen voor 12 maanden data zijn over de omleiding van handelsstromen.

Winnaar

Nomura stelt vast dat de inwoners van de VS en China voor 52 procent van de producten die getroffen zijn door handelstarieven een vervanging in andere landen zochten. Vietnam is met voorsprong de winnaar: de boost uit de handelsomleiding komt neer op 7,9 procent van het Vietnamese bruto binnenlands product of bbp (zie grafiek). Taiwan en Chili volgen op ruime afstand op plaats twee en drie. Omdat het telkens om relatief kleine economieën gaat, is de procentuele impact op het bbp groter.

Vietnam en Taiwan profiteren van de Amerikaanse vraag naar elektronische producten, Maleisië van halfgeleiders en Chili krijgt een duwtje dankzij de Chinese honger naar koper en sojabonen. Die bonen bezorgen ook Argentinië, Brazilië en Canada een bonus.

Europa

Europa profiteert amper van het Amerikaans-Chinese conflict.

Europa profiteert amper van de handelsoorlog tussen de VS en China, die allebei vervangproducten zoeken in andere landen.

Portugal komt als eerste Europese land pas op de vijftiende plaats, Frankrijk is zeventiende. Azië - zonder China - is het continent dat het meeste baat heeft bij de handelsomleiding.

Een belangrijke kanttekening is dat de handelsoorlog negatief is voor de wereldeconomie als geheel volgens Nomura. Een beetje extra export naar de VS of China kan tenietgedaan worden door de impact van de gedaalde vraag wereldwijd. Alleen sommige sectoren in sommige landen kunnen er wel bij varen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie