VS en China praten maandag over handelsoorlog

Donald Trump en Xi Jingping. ©REUTERS

Een Amerikaanse delegatie reist volgende week naar China in een poging de handersloorlog eindelijk te beslechten.

Vorig jaar stonden de Verenigde Staten en China op voet van handelsoorlog. Beide landen legden elkaar importheffingen op ter waarde van honderden miljarden dollars. Met alle gevolgen vandien voor de wereldeconomie. Apple stuurde woensdagavond voor het eerst in zestien jaar een omzetwaarschuwing uit, verwijzend naar de Chinese markt. 

In een poging het conflict te ontmijnen, maakten de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jingping op de G20-top in het Argentijnse Buenos Aires eind december afspraken. Zo zouden er gedurende 90 dagen geen nieuwe importheffingne worden opgelegd met als doel in die period een handelsovereenkomst te bereiken.

Maandag zullen verschillende werkgroepen onderhandelen overintellectueel eigendom, importheffingen, landbouw en de industrie, zeggen ingewijden. Een grote doorbraak wordt nog niet verwacht.

Intussen probeert China er alles aan te doen om de slabakkende economie nieuw leven in te blazen. Zo kondigde premier Li Keqiang kondigde aan dat hij de belastingen zal verlagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie