Angsthazen

Google pakte vorige week uit met een conceptvideo over de Google bril, het zogeheten Project Glass. Het zorgt voor een flinke controverse.

Naar buiten kijken en meteen zien wat de weerman voorspelt. Bij het ontbijt een tekstberichtje voor de ogen krijgen, en een antwoord inspreken dat wordt omgezet in tekst. Onderweg het bericht zien dat de metrolijn niet werkt en hoe je dan best kan stappen. Dat moet mogelijk worden door de Google-bril, waarover recent een video werd vrijgegeven.

Sciencefiction die werkelijkheid wordt, misschien niet volgende week, maar toch binnen afzienbare tijd. Sergey Brin, de medeoprichter van Google, werd in het Palace Hotel in San Francisco al gespot met het druk besproken gadget.

De opwinding bleek al snel niet alleen positief. Er verschenen parodieën op YouTube. Dragers van de bril botsen op palen en voetgangers terwijl ze gehinderd worden door bijzonder storende reclameboodschappen en door een dwingend politieverzoek om toegang te krijgen tot hun persoonlijke data.

Op de redactie blijken de meningen verdeeld. ‘Ik wil de reële wereld blijven zien’, zei een metafysisch geïnspireerde collega. ‘Lijkt me wel praktisch, een logische verdere stap na de smartphone’, vond een andere. Of, meer genuanceerd: ‘Alleen als ik de controle behoud over wat ik te zien krijg.’

De Amerikaanse media-expert Jeff Jarvis wond zich op zijn blog BuzzMachine (eens te meer) op. ABC.com had hem gevraagd ‘wat er mis kon lopen met die nieuwe technologie.’ Zoiets vindt hij typisch: de media die zich opwerpen als de verdedigers van de domme massa die wordt bedreigd door de nieuwe technologie.

Ik denk dat we inderdaad te veel angsthazen zijn. Te weinig mensen hebben als eerste reactie ‘Wow! Wat voor razend boeiende dingen kunnen we doen met die nieuwe ontwikkeling?’ En, zoals Jarvis zegt, uiteraard zullen er problemen opduiken. Maar die lossen we op. Een app die op basis van gegevens van de locatiedienst Foursquare aanduidde welke vrouwen zich in de buurt ophouden, werd na protest ingetrokken. Facebook wordt tot een debat gedwongen over zijn privacy-instellingen. Er tekenen zich sociale normen af over wanneer je de camera van je smartphone mag gebruiken en wanneer niet.

Ik hoop dat de bril een succes wordt, al kan niemand dat voorspellen. En laat ons, al is het bij wijze van gedachtenexperiment, bij een volgende nieuwigheid eens eerst aan de opportuniteiten proberen te denken, en pas nadien aan de complicaties.

Maar hier alvast de officiële Google video:

Een parodie:

Een iets uitgebreidere parodie:

Wat moeten we hier van vinden? Aarzel niet nu al te reageren... 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud