Boeddhisme in de ‘cloud'

©Photo News

Stel dat u beslist iets te doen aan de versnippering van uw aandacht in het digitale tijdperk. U stort zich op mindfulness (achtzaamheidstraining). Vervolgens wil u meer weten over het boeddhisme, de traditie waar allerlei mindfulnesstechnieken uit voortkomen.

 Maar u twijfelt, want u bent een nuchter iemand met een passie voor zaken en technologie en niet direct voor exotische religieuze praktijken. Vrees niet: het blijkt dat er zoiets bestaat als een Buddhist Geeks community (buddhistgeeks.com). Dat zijn ondernemende geeks die samenkomen via Google Hangouts (videoconferenties), een eigen site met nieuwsbrieven hebben, een reeks podcasts en een jaarlijkse conferentie waar ze elkaar fysiek ontmoeten. De stichter, Vincent Horn, haalde de Smart List 2012 van Wired - een lijst van 50 mensen die de wereld veranderen. Zijn de boeddhistische geeks echt goed bezig? Dat zal uw columnist nog moeten ondervinden, maar ik wou hun bestaan vooral vermelden omdat het zo treffend illustreert wat er zo revolutionair is aan de digitale revolutie: het verbluffende gemak waarmee mensen met een heel speciale combinatie van interesses elkaar wereldwijd vinden.

Want geef nu toe, mensen die zich afvragen of videogames tot Verlichting kunnen leiden, en of sociale media ook kunnen helpen bij de meditatiepraktijk, die vind je niet op elke straathoek. Nu, dankzij een toevallige ontmoeting in een virtuele meditatiehal in Second Life en wat gegoogel is het kinderspel. Maar het gaat verder dan informatie opzoeken: forums, virtuele omgevingen en videoconferenties maken een veel diepere interactie mogelijk. Is er niemand in mijn dorp geïnteresseerd in een kruising van boeddhisme en technologie? Zijn de uren van de meditatiesessies in de buurt niet te verzoenen met het werk? Geen nood, de mogelijkheden om gelijkgestemden écht te ontmoeten zijn wereldwijd. De Buddhist Geeks beoefenen boeddhisme in de ‘cloud’ van planetair genetwerkte computers.

Het Amerikaanse Pew Research Internet Project (pewinternet.org) publiceerde onlangs de resultaten van een rondvraag bij experts over hun verwachtingen voor het internet tegen 2025. Er is een brede consensus dat we zullen leven in een zich wereldwijd uitstrekkende computeromgeving, maar waarbij de toestellen zelf nagenoeg onzichtbaar zijn. Mensen en dingen worden verbonden, digitale etiketten, databases en artificiële intelligentie leveren ons informatie wanneer we ze nodig hebben. Hele sectoren worden op hun kop gezet, van uitgevers over financiële diensten tot onderwijs.

Bob Briscoe, researcher bij British Telecom, waarschuwt in het Pew-overzicht dat mensen ontworteld kunnen geraken en kunnen vervreemden van de realiteit van leven en werk. De specialist in onderwijstechnologie Bryan Alexander heeft het dan weer over planetaire vriendschappen, werk- en studiegroepen. De computerexpert Dan Lynch zegt: ‘De nuttigste impact is de mogelijkheid mensen met elkaar te verbinden. From that, everything flows.’ Als dat nu geen interessant meditatieonderwerp is...

Videotrailer over een Buddhist Geeks conferentie

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud