column

De speeltuin van Apple

‘Het heet speeltuin, aarzel dus niet te spelen.’ Het is een vreemde intro voor een cursus programmeren, maar het gaat dan ook over Swift, de nieuwe programmeertaal (2014) van Apple. Amit Bijlani is mijn lesgever op het online leerplatform Treehouse en hij dartelt volop rond in de ‘speeltuin van Swift’.

Swift gebruik je in Xcode, een ‘ontwikkelingsomgeving’ die je gratis op Apple-computers kan gebruiken om apps te maken. Die omgeving heeft een ‘playground’ voor de gebruikers van de nieuwe taal. Concreet: terwijl je de computercode voor Swift schrijft aan de linkerkant van je scherm, zie je aan de rechterkant in realtime het effect van wat je toevoegt of verandert. Hier ziet u het systeem gedemonstreerd op de Developers Conference van vorig jaar: 

Swift Demo

Die speeltuin is leuk voor ervaren programmeurs. Ze kunnen er sneller mee werken en ze maken minder fouten. De playground is ook een zegen voor beginners. Er is minder vrees iets stoms te doen - de ontwikkelingsomgeving toont meteen het resultaat van wat je doet. Studenten experimenteren meer in hun speeltuin en dus leren ze ook meer op kortere tijd.

Dat doet me denken aan de manier waarop jonge kinderen leren programmeren op de Coderdojo workshops. Zij werken met een heel visuele taal, Scratch. Eindeloos kunnen ze bezig zijn met het toevoegen, veranderen of wegnemen van gekleurde blokjes (waar code achter schuilgaat), waarbij ze telkens kunnen testen wat het effect is op hun zelfgemaakte game. Op die manier leren ze ontzettend veel over programmeerlogica. Het is leren door te experimenteren en af te kijken van mekaar, niet door slaafs ellenlange instructies te volgen.

Swift is Scratch niet. Het is heus wel moeilijker onder de knie te krijgen, maar het zet dus wél aan tot spelenderwijs leren. De hoofdarchitect van Swift, Chris Lattner, hoopt dat de nieuwe taal de manier waarop mensen leren programmeren zal veranderen, zo schrijft Wired. Het is leren programmeren voor een nieuwe generatie, voor een ander soort mens, aldus een lyrische Lattner.

Helaas is Swift uitsluitend gericht op Apple-toestellen en heb je een Apple-computer nodig om het te gebruiken. Open-sourcegeeks tonen volop interesse om het hele systeem open te breken. Hopelijk laat Apple toe dat Swift én zijn speeltuin ook buiten het eigen ommuurde tuintje een succes worden. In het belang van de nieuwe generatie.

Zie ook nog: de Swift-cursus bij Treehouse

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud