column

Leer programmeren met de Micro Bit

Digitaal nieuwsmanager

De BBC en het Britse onderwijs tonen Vlaanderen hoe je scholieren enthousiast kan maken over programmeren en computers.

De nieuwste computer is niet groter dan een kredietkaart. Er staan 25 LED-lichtjes op, 2 programmeerbare knoppen, er zit een bewegingsdetector in en een magnetometer (digitaal kompas). Het tuigje heeft Bluetooth om draadloos data uit te wisselen en vijf aansluitingen voor connectie met andere apparaten. Hij heet Micro Bit, is een project van de Britse omroep BBC en is deze maand gratis overhandigd aan een miljoen 11- tot 12-jarige scholieren in het Verenigd Koninkrijk.

BBC Micro:Bit Hands On

Die jongeren leren met de tuigjes programmeren waarbij ze zelf games maken en andere apparaten controleren, gaande van muziekinstallaties tot bloempotten. Het internet der dingen, waarbij zowat alles rond ons ‘geconnecteerd’ wordt, zal dit schooljaar voor hen geen abstract begrip zijn.

Terwijl onze Vlaamse beleidsverantwoordelijken zich krampachtig afvragen of leren programmeren nu al dan niet in de eindtermen moet worden opgenomen, toont Londen hoe het moet.

Britse studiegroepen maakten een juiste diagnose: de meeste scholieren leren in de lessen ICT wel met Word en Excel werken, maar niet hoe computers en software werken. Vooral zijn zij - zoals zovele volwassenen - volstrekt onmachtig om computers hun wil op te leggen door ze te programmeren. Het is echt niet omdat jongeren geobsedeerd zijn door hun tabletcomputers en smartphones dat ze daarom ook maar iets begrijpen van soft- en hardware. Dat is een rem op de creativiteit en doet zowel universiteiten als werkgevers aan de alarmbel trekken.

De Britse beleidsmakers trokken de juiste conclusies. Programmeren maakt nu deel uit van het schoolprogramma, en dat onder meer dankzij de Micro Bit.

Moeten scholieren leren programmeren? Londen geeft een inspirerend antwoord.
Roland Legrand
Chef Media

Het Verenigd Koninkrijk is goed op weg een eerder succesverhaal nog eens over te doen. In dat eerdere verhaal speelde de BBC overigens ook al de hoofdrol. Eind 1981 bracht de Britse omroep de BBC Micro uit in het kader van een groot educatief computerproject. Een hele generatie leerde op die computer zijn eerste programmeerstappen.

De BBC Micro zag er uit als een saaie, beige elektronische schrijfmachine. De Micro Bit is veel kleiner, speelser en een product van deze tijd dat kinderen direct moet aanspreken. Volgens een reportage in het magazine Wired lukt dat ook en staan scholieren enthousiast in de rij om hun gang te gaan met de Mirco Bit.

De BBC werkt samen met tal van partners die het grootste deel van de kosten dragen, onder meer Microsoft, dat een online platform ontwikkelde, Samsung, dat een app bouwde, het bedrijf ARM dat processors levert en Open University dat educatief materiaal levert.

De Micro Bit zal tegen eind dit jaar door iedereen kunnen worden gekocht en het ontwerp zal tegen dan ook open source zijn zodat anderen het verder kunnen ontwikkelen. De marktprijs is nog niet bekend, maar die zal naar alle waarschijnlijkheid laag zijn.

Misschien moeten we in Vlaanderen toch maar eens overwegen mee te stappen met het Britse project. We hebben hier tenslotte ook een openbare omroep, een enthousiast netwerk rond CoderDojo en goede scholen. Er is echt geen enkele reden om achter te blijven.

De toekomst is hier al. Ze verbergt zich in wat gadgets en hypes lijken. Elke dinsdag probeert Roland Legrand haar contouren in te schatten.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud