Digitaal nieuwsmanager

Virtuele realiteit staat voor een fenomenale doorbraak. Laat me de gebeurtenissen van de voorbije week overlopen en oordeel dan zelf.

Vorige week stond op de officiƫle Google blog dat er sinds eind juni een half miljoen Google Cardboards zijn geleverd. Dat zijn heel goedkope, kartonnen omhulsels met lenzen om een smartphone in te steken. Wanneer je daarmee kijkt naar bepaalde apps, dan word je helemaal omgeven door een virtuele omgeving. Nog vorige week kwam in de VS de Samsung Gear VR headset op de markt. Dat is het product van een samenwerking tussen Samsung en het door Facebook overgenomen Oculus. Die headset is duurder maar ook gesofisticeerder dan Cardboard.

Eind vorige week werd dan bekend dat Oculus/Facebook twee start-ups overneemt. Nimble VR maakt heel kleine camera's die passen op de Oculus en die de handposities van de gebruiker kunnen registreren. Op die manier kan een gebruiker van de Oculus met de blote hand dingen manipuleren in zijn virtuele omgeving. Voor een waarnemer lijkt het alsof iemand in het ijle staat te bewegen, de gebruiker zelf is opgeslorpt in een virtueel universum waar hij met de handen instrumenten, wapens of navigatieschermen bedient.

Nimble VR, video voor hun Kickstarter-campagne

Tegelijk werd ook het Zweedse 13th Lab overgenomen. Dat maakt 3D-camera's die razendsnel 3-D reconstructies maken van de omgeving waar de gebruiker in rondloopt.

13th Lab demo

Durfkapitalisten investeren in bedrijven zoals Virtuix (van de Belg Jan Goetgeluk, zie artikel van collega Stijn Demeester) en Survios  (innnovatieve VR gaming). Al die ontwikkelingen wijzen naar een toekomst waarbij onze gewone realiteit wordt uitgebreid met een digitale dimensie die ongelooflijk realistisch en immersief kan zijn. De toepassingen zijn eindeloos. Aan ons allemaal om ze te bedenken!

 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud