Ondergang van Atlantis

Droefenis in de wereld van de online zwarte markten. Atlantis, waar u zeer illegale drugs kunt kopen en verkopen, sluit de virtuele deuren. De gebruikers hebben nog enkele dagen om hun bitcoins en litecoins (elektronische munten, handig voor anonieme transacties) in veiligheid te brengen. De anonieme beheerders van Atlantis zeggen te sluiten wegens ‘veiligheidsredenen buiten onze controle.’

Het internet is een wild oord met zijn hackers, spammers, spionnen, klokkenluiders, politiemensen, handelaren in illegale substanties, (kinder)pornodealers en dissidenten. Die partijen spelen daarbij hoogtechnologisch verstoppertje, waarbij ze onder meer ‘The onion router’ gebruiken, kortweg Tor. Het netwerk jaagt de informatie van zijn gebruikers door het cyberequivalent van een doolhof van steegjes, waarbij achtervolgers het spoor bijster geraken. Op torproject.org vindt u de nodige software en advies om het ook eens te proberen.

De Atlantis-markt is wel erg speciaal omdat ze het ‘duistere’ van verboden artikelen combineert met het helle licht van de publieke marketing. YouTube, Facebook en de pers worden ingeschakeld om gebruikers te ronselen. Die vinden dan een soort eBay voor allerlei artikelen, waarbij vooral drugs en farma populair zijn: cocaïne, LSD, codeïne, relatine... Ook een bezoek aan de Atlantis ‘boekhandel’ is een belevenis met titels zoals ‘Cookbook for Narcotics’, ‘The Tao of Badass’ en ‘Homemade Semtex’. Het moet gezegd dat u er ook gewoon Asterix in pdf kan kopen.

Atlantis is de grote uitdager van Silk Road, een andere ‘verborgen dienst’ op Tor. Silk Road, kort SR, moest zich onder leiding van Dread Pirate Roberts ijlings moderniseren in de concurrentiestrijd.

Waar blijft de politie, denkt u ongetwijfeld. Onlangs hackte de FBI Tor, waarbij een arrestatie werd verricht en gegevens werden buitgemaakt. Maar Tor oprollen? Onwaarschijnlijk. De oorsprong van Tor is, net zoals die van het internet, te vinden bij de Amerikaanse militairen. Het geld kwam of komt voor een goed deel van de Amerikaanse overheidsinstanties (en van Zweden, Google, niet-gouvernementele organisaties en individuen). Dezelfde anonimiteit die zwarte markten mogelijk maakt, beschermt ook dissidenten in landen die het Westen niet goed gezind zijn. Fascinerend toch, dat wilde internet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud