Overspel in digitale tijden

©AFP

‘Groot drama bij ons thuis. De iPhone van mijn vrouw was verdwenen. Ik checkte de zoekdienst van de iCloud en zag hoe het ding zich verplaatste op een snelweg, om me dan te realiseren dat hij gewoon in de wagen van mijn vrouw zat. Ik heb haar maar meteen gezegd dat ze die telefoon thuis moet laten, moest ze willen vreemdgaan, want ik kan haar zo traceren!’ Mijn collega grijnsde nog over zijn verhaal, terwijl een andere vertelde hoe zijn kinderen hem op die manier vrij nauwkeurig hadden weten te lokaliseren. Grappig en beangstigend tegelijk, vond die collega. Maar wat komen gaat, zal nog veel verregaander zijn.

Terwijl de wereld zich vorige week vergaapte aan de miljardenovername door Facebook van de berichtenapp WhatsApp, kondigde Google het Project Tango aan. Het gaat over een smartphoneprototype waarbij sensoren het toestel toelaten een 3D-weergave te maken van hun omgeving. Die sensoren maken 250.000 3D-metingen... per seconde. Google geeft een voorbeeld: ‘Vooraleer u meubels gaat kopen, loopt u door uw woning met zo’n smartphone en die maakt een 3D-afbeelding van uw interieur.’ Andere toepassingen zijn hulp voor slechtzienden of de ontwikkeling van games waarbij virtuele elementen in de fysieke wereld worden geplaatst. Ontwikkelaars gaan met het prototype aan de slag om apps te maken voor ‘de volgende generatie smartphone’.

Het prototype heeft veel te danken aan de Myriad 1, een chip die computers helpt te ‘kijken’. Hij werd ontwikkeld door de Californische start-up Movidius. In een interview met Seth Rosenblatt van C|NET legt Movidius-CEO Remi El-Ouazanne uit hoe een computer voortaan niet alleen een rekeneenheid heeft (CPU) en een eenheid voor het verwerken van graphics (GPU), maar nu ook een eenheid die het toestel laat ‘kijken’, de ‘vision processing unit’ (VPU). In mensentaal wil dat zeggen dat een computer de beelden die binnenkomen via de cameralens bijna in realtime kan interpreteren. Hou daarbij rekening dat Movidius bij ‘computer’ niet alleen denkt aan smartphones en tablets, maar ook aan draagbare toestellen (brillen, polsbanden), robotten, autonoom rijdende auto’s of drones.

We spreken hier over toestellen die op weg zijn echt te kunnen kijken. Dat wil niet alleen zeggen dat ze u naar het juiste rek in de supermarkt navigeren, maar ook dat ze bewegingen en beelden kunnen herkennen en duiden, en eventueel de objecten die ze herkennen, kunnen volgen. Het deel van Google dat met dat project bezig is, Advanced Technology and Projects, wordt geleid door Regina Dugan, de vroegere chef van Darpa, het hightech agentschap van het Amerikaanse leger. Het is van belang dat u daarbij de diverse overnames van Google ineenpast als puzzelstukjes: voor het nieuws over Project Tango was er onder meer de overname van het Britse DeepMind, eigenlijk een groep van topexperts in artificiële intelligentie. De experts van DeepMind eisten volgens Carole Cadwalladr van The Guardian bij de overname dat er een ethische raad zou worden opgericht. Die raad moet zich onder meer afvragen wat er moet gebeuren wanneer zelflerende machines ook dingen begrijpen en beslissen.

De smartphoneverhalen van de collega’s zijn de voorbode van een toekomst waarbij talloze elektronische ogen ons herkennen, volgen en steeds meer ook begrijpen. De uitdaging voor ons allen zal zijn te doorgronden wie of wat er aan de andere kant van die camera’s en sensoren zit, en hoeveel vrijheid we ze geven om met hun alwetendheid om te gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud