column

Silo's om in het oog te houden

Digitaal nieuwsmanager

‘Even onmisbaar als elektriciteit.’ Ooit werd dat vooral gezegd over het internet, vandaag zeggen we dat over Facebook, Google, Apple, Amazon en Microsoft.

Mijn collega Pieter Haeck stelde in de zaterdagkrant vast dat deze vijf Amerikaanse techgiganten in hun kernsectoren met schitterende kwartaalcijfers kwamen. Hun diensten worden zo evident dat niemand er nog over spreekt - net zoals we elektriciteit als vanzelfsprekend beschouwen (tenzij Doel uitvalt).

De Amerikaanse sciencefictionauteur en futurist Bruce Sterling noemde dat illustere vijftal in 2013 ‘The Stacks’. Silo’s eigenlijk, die u naadloos bedienen zolang u binnen hun ommuurde tuintjes blijft en hopeloos laten vastlopen als u een zijsprong waagt van de ene Stack naar de andere. Sterling verklaarde 2013 tot het jaar van de ‘tactisch opgeblazen bruggen’.

Hij deed zijn uitspraken uiteraard niet op Facebook, maar wel op The Well, een oeroude virtuele gemeenschap. Die startte in 1985 als een Bulletin Board System waar u met een modem moest op inbellen.

Mark Zuckerberg heeft 2 miljard vrienden, maar niemand houdt van hem.

Elk jaar in januari treedt Sterling bij The Well op tijdens een State of the World-discussie. Het was tijdens zo’n discussie in 2013 dat Sterling het had over de Stacks. Ik was benieuwd wat hij er tijdens de State of the World in januari 2017 over zou zeggen.

Sterling klonk vrij ‘doom and gloom’-achtig. Het ‘Internet-tijdperk’ loopt op zijn laatste benen. Het was spectaculair, maar door zijn excessen en nooit aangepakte problemen is het nu over zijn hoogtepunt heen, net zoals dat gebeurde met het ‘Ruimtetijdperk’ en het ‘Atoomtijdperk’.

De Stacks zijn nu op het niveau gekomen van de autoindustrie in Detroit ten tijde van de in chroom en staartvinnen zwelgende zelfgenoegzaamheid. Groot, maar slap en ongelukkig. Waarop Sterling het lijstje met cyberpunkachtige respectloosheid overloopt.

Closing Remarks: Bruce Sterling | SXSW Interactive 2016

Over de visionaire moonshotprojecten van Google klinkt het sarcastisch: ‘Their moonshots all miss the moon.’ Veel gedoe omtrent overgehypete zelfrijdende wagens en lachwekkende brillen.

Apple vergelijkt hij met Zsa Zsa Gabor, een bejaarde diva die grensoverschrijdend is op een manier die niemand nog bevrijdend vindt.

En dat is dan nog vriendelijk vergeleken met zijn oordeel over Facebook: bitter, toxisch en creepy. Mark Zuckerberg heeft 2 miljard vrienden, maar niemand houdt van hem.

Microsoft: de plek waar goede computerideeën gaan om te sterven, maar niet kunnen vertrekken wegens de goede catering.

Verrassing: géén vitriool voor Amazon met zijn beloftevolle Cloud en het Alexa-stemcomputersysteem. Bezos is een echte captain of industry, en Sterling zegt het niet sarcastisch.

Zullen we die Bezos en zijn bedrijfje dan dit jaar maar eens extra goed in de gaten houden?

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud