Digitaal nieuwsmanager

Iemand live zien programmeren op video - kan het nog saaier? Nee, integendeel, het kan behoorlijk fascinerend te zijn.

Charles ‘Chuck’ Severance is een begenadigd professor computerwetenschappen aan de University of Michigan. Ik ken hem van het onlineonderwijsplatform Coursera waar hij met een onwaarschijnlijke cool doceert over de geschiedenis van het internet en over computertalen zoals Python. Hij organiseert bijeenkomsten in de reële wereld met zijn onlinestudenten.

Hij is ook een goed mens: al zijn lesmateriaal - video’s, handboek, slides - publiceert hij volledig gratis. En om helemaal perfect te zijn heeft hij ook nog een tattoo op zijn rechterbovenarm.

Toch is hij er onlangs in gelukt nog cooler te worden en mij binnen te loodsen in een wereld die ik tot dan had verwaarloosd.

Op Dr. Chuck’s Blog kondigde hij aan dat hij zijn eigen programmeerwerk live streamt. Je moet je dat voorstellen: je ziet een live video op YouTube, met een klein schermpje waar Chuck achter zijn computer zit en een groot scherm waar je zijn scherm ziet. Je ziet en hoort alles - ook wanneer iets misloopt of tegenvalt - ‘Damned!’

‘Het is super vervelend. Het is een experiment. Ik zeg niet veel omdat ik mij concentreer, maar je kan wel zien wat ik doe. Soms vloek ik - wees gewaarschuwd’, kondigde hij zijn livecarrière aan.

Professor Chuck programmeert live

Ik wist dat een videodienst zoals Twitch (nu eigendom van Amazon) zich sinds 2011 toelegt op het streamen van videogames. Je kan naar gamers kijken, luisteren en kijken naar commentatoren op games, en eventueel naar commentatoren op commentatoren op videogames. Het is ook daar dat programmeurs hun werk tot een performance maakten. Ze krijgen dan live commentaar van toeschouwers, die helpen problemen op te lossen of mee lachen wanneer het misloopt. Het fenomeen doet zich nu ook voor op YouTube.

Live muziek programmeren

Nog vroeger ontstond er ‘live coding’ in de podiumkunsten. Dikwijls gaat het daarbij over computergegenereerde productie van muziek, beeld en licht waarbij artiesten alleen of in groep hun computerschermen in het groot projecteren voor de toeschouwers. Die kunnen dan zien hoe de artiesten improviseren met code en live ervaren wat het effect daarvan is. Toplap is een organisatie die al in 2004 het licht zag om die praktijk te promoten. In hun manifest staat aangestipt: ‘Obscurantisme is gevaarlijk. Toon ons je schermen.’

Professor Chuck kan dus terugvallen op een eerbiedwaardige traditie.

Mark Guzdial over Live Coding in het onderwijs

Mark Guzdial van het Georgia Institute of Technology is een expert in het leren programmeren. Hij legt uit dat liveprogrammeren een ‘best practice’ is in het onderwijs. Studenten zien het hele proces, zien de professor fouten maken en die herstellen, meer fundamenteel ontdekken ze dat ook experts fouten maken en dat zoiets heel normaal is.

Guzdial is zich ook heel bewust van de programmerende, improviserende musici en is daar als computerwetenschapper door betoverd. Het toont dat programmeren ook kunst is en een meditatie in het hier en nu.

Het verandert de perceptie van wat programmeren is bij het publiek. Wat denken mensen wanneer ze dansen op muziek die op het podium wordt gemaakt door programmerende muzikanten, vraagt Guzdial zich af.

Misschien gaat het hen wel dagen dat programmeren over expressie en communicatie gaat. En misschien, als we mensen leren programmeren in de context van heel andere disciplines, inclusief muziek, en dat durven te livestreamen, dat we wel veel meer en diversere leerling-programmeurs krijgen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud