Welkom bij de hackers

©Dieter Telemans

Onze redactie begint meer en meer op een hackerspace te lijken. Neen, niet ‘hackers’ in de betekenis van kwaadaardige figuren die inbreken in computersystemen. Wel ‘hackers’ in de zin van knutselaars die technologie gebruiken en aanpassen zodat ze beantwoordt aan hun persoonlijke doeleinden.

Wereldwijd organiseren enthousiastelingen zich om sensoren, microprocessoren, accelerometers, gps-modules en wat nog meer te combineren tot nieuwe toepassingen. Die trend bereikte ook onze redactie.

Het begon begin dit jaar met de bouw van een drone. De doos vol stukjes elektronica zag er ontmoedigend uit. Scenes met brandplekken op vergadertafel en collega’s leken onze ergste vrees te bevestigen. ‘Hoe veel talent er ook binnen de bedrijfsmuren zit, er zit altijd nog veel meer talent buiten die muren’, luidt een gezegde, en dat gold ook voor het droneproject. Na bezoeken aan het FabLab van de KU Leuven en nog flink wat zenuwspanning bezat De Tijd een Arducopter Quad, een klein vliegtuigje met een spanwijdte van net geen halve meter met vier armen in een x-vorm. Het kost geen 450 euro en trajecten kunnen worden geprogrammeerd, we zouden er een camera kunnen aanhangen en de talloze betogingen in de Europese wijk mee filmen, of voor de bestuurskamers van Belgacom of KBC gaan mee hangen.

Ook kregen we een 3D-printer in bruikleen. Uit het ding kwamen een mislukte armband, een verongelukte kerstbal, maar ook een prototype voor een schoen, het design werd gevonden op de site Thingiverse.

Het jongste experiment is nog volop bezig. Google maakt de wereld al een tijdje gek met zijn Google Glass, een computer die je draagt als een bril met een schermpje boven je rechteroog. Onze correspondent in New York is sinds het voorbije weekend een Glass-drager. Hij fotografeert en filmt handenvrij in de New Yorkse straten en brengt op de blog tijd.be/BigApple verslag uit. Lezers doen inmiddels suggesties over wat journalisten met de Glass kunnen doen.

Maar ook puur digitaal wordt op een goede manier ‘gehackt’. De voorbije week won De Tijd/L’Echo de Belgische hackaton van de ngo Global Editors Network en Google. Niet met een drone, maar met een innovatief marktendashboard. Een klein team van journalisten en programmeurs ontwikkelden het idee in twee dagen tijd.

De rode draad van drone, 3D-printer, Glass en hackaton? Hacken betekent samenwerken over de grenzen van disciplines heen en ook buiten de muren van het eigen bedrijf. En ook dat een brandplekje niet zo erg is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud