Wil Google nu echt ook uw brein uploaden?

Ray Kurzweil (foto Lieven Van Assche) ©Lieven Van Assche

Een sexy brunette - rode lippen, lang haar - verschijnt op grote projectieschermen. De genodigden in de ballroom van het St. Francis-hotel in San Francisco houden de adem in. Philippe Rosedale, topman van Linden Lab - het bedrijf achter de virtuele wereld Second Life -, staart in extase naar de verschijning op het scherm. Dan klinkt ‘haar’ stem - het is die van een man van middelbare leeftijd - maar niemand is geschokt. De figuur op het scherm is een avatar in Second Life, de stem is die van de Amerikaanse auteur, uitvinder en futurist Ray Kurzweil.

Door als avatar in Second Life deel te nemen aan een conventie in San Francisco demonstreerde Kurzweil alvast twee dingen: dat hij geen tijd had om zijn thuishaven Boston te verlaten voor de Second Life Community Convention 2009 maar vooral dat het volgens hem denkbaar is dat we ooit ons brein uploaden in een computer.

Nanobots zo klein als een bloedcel zullen bij miljarden tegelijk ons brein scannen en toelaten dat de subtielste details van onze kennis, vaardigheden en persoonlijkheid worden opgeslagen in een computerbestand.

Die persoonlijkheid kan dan vervolgens belichaamd worden door een robot, een ander biologisch lichaam, een virtuele avatar van welk geslacht dan ook.

Kurzweil heeft het niet over een ontwikkeling die zich ergens de volgende eeuw zal voltrekken, maar binnen dertig jaar. Dat hebben we te danken aan de exponentiële ontwikkeling van de rekenkracht van computers, aan biotech en nanotechnologie. Laat duidelijk zijn dat dit allerminst een mainstream-visie is van wetenschappers. Kurzweil gelooft in de ‘technologische singulariteit’: het ontstaan van een bovenmenselijke superintelligentie door technologische middelen - wat nadien gebeurt, kunnen we met onze huidige breinen gewoonweg niet inschatten.

Hoe komt het dat iemand met zo’n extreme voorspellingen vorige week ‘director of engineering’ werd bij Google? Welnu, Kurzweil deed wel meer dan boeken schrijven. Hij ontwikkelde de eerste platte documentscanner, het eerste optische omnitekenherkenningssysteem, de eerste tekst-naar-gesproken-woord-synthesizer. Hij kreeg elf eredoctoraten, presidentiële eerbetuigingen, werd Inventor of the Year en Bill Gates noemde hem de beste voorspeller van de toekomst van artificiële intelligentie.

Bij Google zijn ze volop bezig met artificiële intelligentie - zeg maar zelflerende systemen. Denk aan de zelfrijdende Google-auto of aan het streven om van mobiele technologie een persoonlijke assistent te maken - dingen die Kurzweil in 1999 voorspelde.

Google verbond zich al eerder aan Kurzweil in de Singularity University, een academisch programma dat de uitvinder opstartte in Silicon Valley. Studenten worden er geconfronteerd met de technologische revolutie en moeten projecten bedenken die potentieel het leven veranderen van honderden miljoenen mensen.

Maar geloven de Google-toplui en andere Valley-mensen écht in de singulariteit? Ik vroeg het voorzichtig aan een paar medeconventiegangers toen we uit die balzaal van het St Francis kwamen. ‘Does it matter?’, was het antwoord. Het zijn de researchprogramma’s rond al die thema’s die ‘very exciting’ zijn. Misschien klopt dat niet van die singulariteit - maar we gaan zoveel andere opwindende dingen ontwikkeld hebben.

Ik was even sprakeloos, om dan te begrijpen dat het dit soort ingesteldheid is dat Silicon Valley tot Silicon Valley maakt.

En als extra: de trailer van The Singularity is Near, met Kurzweil himself: 

 

En tot slot een wat meer nuchtere video van de collega's van tijd.tv:

 

Roland Legrand Manager nieuwe media tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud