In de wolken met uw bedrijf

Een op de 7 Belgische bedrijven zit in de cloud? Waarom zou u dat ook doen? Of waarom net niet?

Van alle kleine Belgische bedrijven met minder dan 50 werknemers is 13 procent helemaal of gedeeltelijk overgeschakeld op cloudcomputing. 4 procent plant dat binnen een jaar te doen, zo blijkt uit cijfers van het vakblad Smart Business Strategies.

Cloudcomputing is een ondertussen gangbare term voor hardware en software die zich buiten uw onderneming bevindt. Een onderdeel van cloudcomputing is ‘cloudsoftware’ of ‘software as a service’: toepassingen die op een server van de leverancier draaien, en van daaruit worden aangeboden aan klanten. Meestal kopen die een abonnement op de software, in plaats van de software zelf. De bekendste vorm van cloudsoftware zijn e-mailtoepassingen als Hotmail of Gmail. Maar in professionele context denken we aan toepassingen voor uw loonadministratie of boekhouding.

Het grote voordeel van cloudsoftware is de ‘on demand’ formule. Dat betekent dat u alleen betaalt voor wat u verbruikt, of dat u op maandbasis betaalt voor wat u denkt nodig te hebben. Bovendien kan iedereen van overal aan de toepassing en aan de gegevens. U kunt dus zowel thuis of op kantoor uw gegevens raadplegen en aanpassen. En bovendien kunt u ze ook delen met andere partijen. Een niet te onderschatten voordeel in een wereld waar samenwerking met externe partijen - zoals de boekhoudkantoren – de norm is.

Updaten

Cloudsoftware biedt ook het voordeel dat de leverancier zelf de software kan blijven updaten, wanneer er nieuwe versies beschikbaar zijn. Dat is handig, vermits de wetgeving rond fiscale en financiële verplichtingen zo vaak verandert.

Het grote nadeel? De klant moet kunnen leven met een gevoel van verminderde controle. De bedenking dat derden alle financiële gegevens kunnen raadplegen - dat jaagt menig bedrijfsleider de stuipen op het lijf. Dat gevoel kan nochtans sterk worden ingedijkt, als u de juiste cloudpartner kiest, met wie u goede afspraken maakt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud