Advertentie
analyse

Referendum scheurt partij van Italiaanse premier Renzi uit elkaar

©AFP

Het referendum over de grondwettelijke hervormingen stort de centrumlinkse PD van premier Matteo Renzi in een diepe crisis en brengt de stabiliteit van de regering in gevaar.

Het Italiaanse referendum over de aanpassing van de grondwet op 4 december bepaalt het politieke lot van premier Matteo Renzi. De Florentijn verklaarde herhaaldelijk dat hij af zou treden als de hervormingen in het referendum worden verworpen. Dat zou Italië opnieuw in een diepe politieke crisis storten. Op dit moment heeft het nee-kamp een lichte voorsprong in de peilingen, maar een grote meerderheid van de kiezers is nog onbeslist.

Maar Renzi heeft niet alleen af te rekenen met twijfelende kiezers. Een openlijke dissidentie in zijn partij baart hem steeds meer zorgen. Een aantal kopstukken weigert hun medewerking om de ja-campagne voluit te steunen. Dat interne gekrakeel verzwakt de premier nog meer in de aanloop naar het referendum.

De hervormingen moeten meer politieke stabiliteit in Italië brengen, een land dat 60 regeringen kende sinds 1946. In het voorstel wordt de macht van de senaat serieus ingeperkt en krijgt de winnaar van de verkiezingen een werkbare meerderheid. Maar dat betekent ook dat de partijleiding haar mannetjes in het parlement kan plaatsen, wat haar grote macht geeft. Precies over dat punt gaat een belangrijk deel van de revolte in de PD.

Groeiend tegen-front

We stevenen af op een regering van een leider, die zelf een parlement samenstelt en dan beslissingen oplegt.
Pier Luigi Bersani
Oud-voorzitter PD

‘We stevenen af op een regering van een leider, die zelf een parlement samenstelt en dan beslissingen oplegt’, stelt Pier Luigi Bersani, de oud-voorzitter van de PD. Bersani is een van de figuren die verklaarden op 4 december ‘nee’ te stemmen bij het referendum. Ook gewezen premier Massimo D’Alema is sterk tegen de hervormingen gekant. In de omgeving van Renzi klinkt het dat D’Alema boos is op de premier omdat hij gepasseerd werd voor een topjob in Europa.

Het groeiende front tegen de voorgestelde hervormingen en het referendum dreigt de PD uit elkaar te scheuren. Om de meubelen te redden stelt Renzi voor om toch aan de kieswet te sleutelen, maar dan na het referendum van 4 december. De kieswet kan via het parlement worden aangepast, maar een aantal grondwettelijke hervormingen kan alleen via een referendum worden afgedwongen.

De voorstellen van Renzi vallen voorlopig op een koude steen. De toegevingen die hij wil doen, wegen te licht voor de dissidenten. Zij willen eerst de kieswet aanpassen voordat ze hun steun aan het referendum geven.

Renzi vreest politiek verlamming

Renzi waarschuwt voor politieke verlamming als het nee-kamp het haalt. ‘De grondwettelijke hervorming is geen speelgoed. Het is een nieuw startpunt voor het land. We zijn bereid daar voort over te discussiëren, maar we zijn niet bereid om het land daarvoor te blokkeren’, waarschuwde de premier.

Het referendum is geen speelgoed. Het is een nieuw begin voor het land.
Matteo Renzi
Italiaanse premier

Sinds hij aan de macht is, moest Renzi herhaaldelijk afrekenen met linkse dissidentie in de PD. Er is veel kritiek op de hervormingen die hij als premier doorvoerde. Onder meer de hervorming van de arbeidsmarkt viel bijzonder slecht bij de traditionele linkerzijde. ‘Er is nooit een moment geweest zonder intern geruzie, het is een permanente strijd’, zei Renzi. Tegen de traditionele linkervleugel in slaagde hij er tot nu toe wel in de hervormingen door te voeren.

Toch speelt de premier met vuur. Zijn populariteit zit in dalende lijn en het gevaar is groot dat niet alleen zijn ontevreden partijgenoten hem in de steek laten, maar ook de kiezer.

Renzi heeft zijn politieke lot verbonden aan de uitslag, maar de jongste weken heeft hij niet meer herhaald dat hij zal opstappen bij een ‘nee’. Alleen is de vraag of de premier zich dan nog kan handhaven. Want bij een ‘nee’ is de politieke vernedering erg groot.

De premier is er voorlopig gerust in. ‘We zijn er omdat we het land weer in beweging willen krijgen. De beloften die we onze leden gedaan hebben, wegen zwaarder dan de maagpijn van sommige zogenaamde leiders.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud