Advertentie
Advertentie

Blootstelling België aan Italië groter dan 50 miljard

De Trevi-fontein in Rome. ©EPA

De crisis in Italië kan grote negatieve gevolgen hebben voor ons land.

België heeft nauwe economische banden met Italië. De totale blootstelling aan de derde economie van de eurozone bedroeg eind 2017 minstens 51 miljard euro, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Een overzicht.

Belgische banken

De blootstelling van de Belgische banken zonder Dexia bedraagt 18 miljard euro. De cijfers van de Nationale Bank omvatten ook de vorderingen van BNP Paribas Fortis en ING België. De Bank voor Internationale Betalingen, die de blootstelling op slechts 6 miljard raamt, boekt de vorderingen van BNP Paribas Fortis en ING België bij de moederbanken BNP Paribas en ING Groep, dus respectievelijk Frankrijk en Nederland.

De Belgische banken bezitten voor 9 miljard Italiaanse overheidsobligaties. Belfius had eind maart voor 2 miljard euro Italiaans overheidspapier, KBC circa 1,9 miljard en BNP Paribas Fortis 1,1 miljard. ING België zegt dat het geen Italiaanse overheidsobligaties meer bezit. De koers van Italiaanse staatsobligaties is de jongste dagen fors gedaald.

Voorts hebben de Belgische banken 2 miljard geleend aan Italiaanse banken. De resterende 7 miljard omvat vooral kredieten aan Italiaanse bedrijven.

©Mediafin

Dexia

De Belgisch-Franse bank Dexia heeft een blootstelling van liefst 23 miljard euro op Italië. Dat bedrag omvat staatsobligaties en kredieten aan lokale besturen. Maar het risico voor ons land is duidelijk kleiner. De Belgische staat bezit 52,8 procent van Dexia. De rest is in handen van Frankrijk (46,8%) en beleggers (0,4%). Daardoor loopt de federale overheid via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij een risico van 12,1 miljard.

Bedrijven

Belgische bedrijven lopen een risico van 10,9 miljard euro. Ze hebben 9,3 miljard geïnvesteerd in het eigen vermogen van Italiaanse ondernemingen en 1,6 miljard geleend aan Italiaanse bedrijven. De waarde van die investeringen kan dalen als de politieke crisis lang duurt en de gezondheid van de Italiaanse economie aantast.

Verzekeraars

De verzekeraars hebben een blootstelling van 10 miljard op Italië. Ze bezitten voor 7 miljard euro Italiaanse overheidsobligaties en 2,6 miljard euro bedrijfsobligaties. Ageas, de grootste verzekeraar, heeft voor 1 miljard Italiaanse staatsobligaties. Het merkt op dat het obligaties doorgaans bijhoudt tot de vervaldag.

Andere beleggers

Ook beleggingsfondsen, pensioenfondsen en particuliere beleggers hebben geïnvesteerd in Italiaanse obligaties en aandelen. Zij boeken daarop belangrijke minwaarden. Het is niet duidelijk hoe groot die beleggingen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud