Ex-IMF-topper Cottarelli moet Italiaanse overgangsregering vormen

IMF-veteraan Carlo Cottarelli moet een overgangsregering vormen. ©REUTERS

De econoom Carlo Cottarelli heeft van de Italiaanse president Sergio Mattarella de opdracht gekregen een regering te vormen. 'Als die ploeg niet het vertrouwen van het parlement krijgt, vinden na augustus verkiezingen plaats', zei hij.

Formateur en gedoodverfd premier Giuseppe Conte, die door de radicaal-rechtse Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging was afgevaardigd om het land te leiden, gooide zondagavond de handdoek in de ring. Dat gebeurde nadat president Sergio Mattarella zijn veto uitgesproken had tegen de benoeming van de euroscepticus Paolo Savona als minister van Financiën.

Mattarella ontving maandag Carlo Cottarelli, een 64-jarige econoom die van 2008 tot 2013 zijn sporen verdiende bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij staat bekend voor zijn rigide besparingsbeleid.

Zoals verwacht kreeg Cottarelli de opdracht een regering te vormen. 'Als ik het vertrouwen van de politieke partijen krijg, zal ik in het parlement een regeringsprogramma presenteren met één speerpunt: de begroting 2019 gestemd krijgen. Daarna wordt het parlement ontbonden en vinden begin 2019 verkiezingen plaats', stelde de nieuwe formateur kort na zijn bezoek aan president Mattarella.

Nieuwe verkiezingen

De econoom is er zich van bewust dat dat ideale scenario zich wellicht niet zal ontspinnen. Tot nu toe heeft enkel de centrumlinkse Democratische Partij (PD) aangegeven zo'n zakenkabinet te willen steunen. De antisysteempartijen, de Vijfsterrenbeweging en de Lega, zijn mordicus tegen.

De Italiaanse overheidsfinanciën zijn momenteel onder controle. Ik beloof krachtig, en in overleg met de Europese Unie, te besturen.
Carlo Cottarelli
Italiaanse formateur

'Als mijn regering het vertrouwen niet krijgt, zal ze meteen ontslag nemen. Haar belangrijkste taak zal er dan in bestaan de lopende zaken te regelen en het land naar verkiezingen te begeleiden', ging Cottarelli voort.

Die stembusslag zou vrij snel volgen. 'Wellicht in september of oktober', zei de econoom. Hij voegde eraan toe dat geen enkel lid van zijn regering bij de nieuwe verkiezingen een gooi naar een parlementszitje zal doen.

Krachtig besturen

De regeringsploeg moet snel in de steigers staan. Cottarelli probeerde ook de internationale gemeenschap en de financiële markten gerust te stellen. 'De Italiaanse overheidsfinanciën zijn onder controle. Ik beloof krachtig, en in overleg met de Europese Unie, te besturen', stelde hij nog.

De politieke onzekerheid van de voorbije weken veroorzaakte niet alleen bezorgdheid in Europese politieke middens. Ook de financiële markten reageerden bloednerveus. De kloof tussen de rente op Italiaans en Duits staatspapier op tien jaar was maandag het grootst in vijf jaar. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect