Investeerders vluchten weg uit Italië

Carlo Cottarelli, de man op wiens schouders de opdracht rust een meerderheid in het parlement te vinden voor een nieuwe Italiaanse regering. ©BELGAIMAGE

De Italiaanse rente op twee jaar is in twee dagen tijd vervijfvoudigd, nu de Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega beginnen te mobiliseren voor vervroegde verkiezingen waaruit ze nóg sterker denken te komen.

De politieke chaos in Italië creëert ook dinsdag nervositeit op de obligatiemarkten, waar de rente op Italiaans overheidspapier verder de hoogte in schiet. Dat betekent dat minder investeerders er vertrouwen in hebben dat de Italiaanse overheid in de toekomst op een correcte manier zijn schuldenberg zal kunnen aflossen.

De 'Lo spread', het verschil tussen de Italiaanse rente op tien jaar en de Duitse rente op tien jaar groeit dinsdagvoormiddag verder op tot 2,8 procentpunten, het hoogste verschil sinds 2013. Ook de rente op tien jaar staat op dat hoge niveau en is in de voormiddaghandel door de grens van 3 procent geschoten.

In de voormiddaghandel stond de Italiaanse rente op een bepaald moment meer dan 50 basispunten boven het slot van gisteren, wat voor zover bekend de hoogste stijging in één dag is. De pieken van de Italiaanse rente in de crisisjaren 2011 lagen rond 48 punten per dag.

De Italiaanse rente op twee jaar is in twee dagen tijd vervijfvoudigd van 0,5 procent naar 2,5 procent en staat op het hoogste peil in zes jaar.

Centraal bankier waarschuwt voor vertrouwensbreuk

Ignazio Visco, de gouverneur van de nationale bank van Italië, zei dinsdag het land 'een paar stappen verwijderd' is van een vertrouwensbreuk met investeerders. 

Het is hoogst uitzonderlijk dat het hoofd van een centrale bank zich uitspreekt over beweging op de financiële markten. Sinds president Sergio Mattarella zondag een eurosceptische regering blokkeerde, is de Italiaanse rente omhoog aan het schieten.

'Iedere beslissing om de publieke financiën van Italië verder te verzwakken, kunnen het vertrouwen en het werk van jaren hervormingen ondermijnen', zei Visco.

In peilingen stevenen de Vijfsterrenbeweging en Lega op een nog grotere overwinning af. De kans is groot dat er in september vervroegde verkiezingen komen in Italië.

Iedere nieuwe Italiaanse regering zal de Europese verdragen moeten respecteren die de eurolanden strikte limieten voor de staatsschulden en begrotingstekorten opleggen, zei Visco. Hij noemde de Vijfsterrenbeweging en Lega niet bij naam.

Ook al ziet hij een nakende vertrouwensbreuk, toch noemt Ignazio Visco de verkoopgolf op de Italiaanse markten 'pure emotie.'

In Italië bereiden de Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega zich voor op vervroegde verkiezingen, ook al heeft president Sergio Mattarella de voormalige IMF-econoom Carlo Cottarelli voorgedragen als premier. Hij moet nu een meerderheid zoeken in het parlement. Als hij die niet vindt, komen er vervroegde verkiezingen na augustus.

Die meerderheid is er nu niet, aangezien de Vijfsterrenbeweging en Lega zich opmaken voor verkiezingen. De vraag wordt of sommige parlementsleden toch overstag gaan en Cottarelli steunen als de chaos op de financiële markten écht zou uitbreken.

'Dit is geen democratie', zei Matteo Salvini van Lega al deze week, nadat Cottarelli was voorgedragen.

Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging beschuldigt president Mattarella van 'hoogverraad', roept op de president af te zetten en organiseert op 2 juni een mars op Rome.

Beide partijen verwijten president Mattarella dat hij de Europese elite laat mee beslissen over wie Italië bestuurt, omdat Mattarella zondag zijn veto stelde tegen de eurosceptische Paolo Savona op de post van minister van Financiën. Volgens Mattarella zou Savona Italië, na Duitsland en Frankrijk de grootste economie van de eurozone, uit de euro duwen.

De Vijfsterrenbeweging en de Lega haalden in de verkiezingen samen 49 procent van de stemmen, maar staan in de peilingen nu een pak boven de 50 procent.

Op de beurs doen de zorgen over Italië de euro dalen en de Bel20 dalen. Meer op Markten Live.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud