Advertentie

Italiaanse crisis weegt ook op Wall Street

De New York Stock Exchange in Manhattan. Ook Wall Street voelt de Italiaanse politieke crisis. ©AFP

Op Wall Street lopen de verliezen op tot meer dan 2 procent als gevolg van de politieke onzekerheid in Italië. Ook Europese aandelenindices kleurden dinsdag unaniem rood. De Bel20 zakte 1,9 procent en stond op het laagste peil in een jaar. De politieke onrust in de periferie van de eurozone roept herinneringen op aan de eurocrisis.

De Dow Jones stond dinsdag de hele dag flink in de min. In de loop van de dag bedroeg het verlies meer dan 2 procent. Uiteindelijk sloot de index 1,6 procent lager. Bankaandelen waren bij de grootste verliezers. De S&P500 sloot 1,2 procent lager af.

Italië en Spanje vormen het brandpunt van de verkoopgolf maar de marktturbulentie zet zich door in heel Europa. De brede Stoxx Europe 600 verloor 1,6 procent.

Op de Belgische beurs gingen de bankaandelen KBC en ING en ook de bierreus ABInBev onderuit. De Bel20 sloot 1,9 procent in het rood en eindigde daarmee 10 procent onder de piek van januari. De graadmeter zit daarmee officieel in een correctie.

De politieke turbulentie in de eurozone heeft zijn effect niet gemist. Nu de Italianen op nieuwe verkiezingen afstevenen en premier Mariano Rajoy in Spanje tegen een vertrouwensstemming aankijkt, schuwen beleggers het risico. De politieke onzekerheid brengt de stabiliteit van de eurozone in het gedrang en roept het doembeeld van het einde van de euro op. De eenheidsmunt verloor 0,7 procent tegenover de dollar.

De banken hadden het zwaarst te lijden onder de kapitaalvlucht. De korf met Europese bankaandelen zakte meer dan 3 procent. Beleggers vluchten uit risicovolle activa en activa die zware klappen zullen krijgen bij een eventuele deconfiture van de eurozone. Defensieve aandelen verloren ook terrein maar deden het beter dan de brede markt. De korf met consumentenbedrijven beperkte het verlies tot 1 procent.

2.300 miljard euro schuld

Italië, dat een overheidsschuld heeft van 2.300 miljard euro, zag de rente op zijn staatspapier met 45 basispunten oplopen. Dat is de grootste 'intraday' stijging sinds het najaar van 2011, toen de eurozone in volle schuldencrisis vertoefde. 'Lo spread', het verschil tussen de Italiaanse rente op tien jaar en de Duitse rente op tien jaar, liep dinsdagvoormiddag verder op tot 2,7 procentpunten, het hoogste verschil sinds 2013.

De Italiaanse tweejaarsrente was twee weken geleden nog negatief maar tikte vandaag 2,1 procent aan. Ook de rente op Spaanse en Portugese overheidsschuld ging fors omhoog. Veilige landen zoals Duitsland zagen de rente op hun staatspapier zakken. Ook België en Frankrijk zagen de kostprijs van hun schulden zakken.

De stijgende rentes roepen het doembeeld van de Europese schuldencrisis op. In 2011 en 2012 dreigden stijgende financieringskosten verschillende landen uit de eurozone te duwen. Omdat de schuldlasten ondraaglijk werden, overweegden ze over te stappen naar de oorspronkelijke munt. Uiteindelijk schoot ECB-voorzitter Draghi te hulp door te beloven dat de centrale bank alles ging doen wat nodig was om de euro te redden. 

Dat de spread met de Duitse tienjaarsrente nu stijgt, wijst erop dat investeerders eraan twijfelen of de ECB bereid is om Italiaans staatspapier in bulk op te kopen als het land in moeilijkheden verkeert. 'De ECB zit in een moeilijk parket,' zegt Philippe Gijsels, marktstrateeg bij BNP Paribas Fortis. 'Enerzijds wil de bank het voortbestaan van de euro niet in gedrang brengen, anderzijds wil het druk zetten op de Italiaanse regering om de begrotingsteugels niet te veel te laten vieren.'

'Malaise op de beurzen van korte duur'

'De markten prijzen nu het gestegen risico op een uiteenvallen van de eurozone in, ook al blijft die kans klein,' aldus Gijsels. 'Beleggers hadden de politieke ontwikkeling in Italië wat onderschat.'

Gijsels verwacht niet dat de klad lange tijd in de beurzen blijft. 'Het is jammer dat de politieke crisis in Italië nu tot volle wasdom komt. De eurozone doet het goed en Italië boekt een overschot op de lopende rekening gecombineerd met een solide groei,' zegt Gijsels. 'Zolang de politieke malaise niet overslaat op de economische groei, zullen Europese aandelen het goed blijven doen. Het risico is dat de crisis in Italië te lang aansleept en het consumenten- en ondernemersvertrouwen aantast.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.