Ackerdjie

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Gelukkig is er Steven Vanackere. Hoe zou je anders aan de kinderen aanschouwelijk kunnen uitleggen wat een ‘schlemiel’ is? Hugo Camps schreef eens in De Morgen: ‘Er is veel dat niet deugt aan Brussel. Of wat dacht u van Steven Vanackere?’

Het brokkenparcours van de op een na (Koen Geens) slechtste minister van Financiën ooit leest als de encyclopedie van de mislukking. Overal net naast gegrepen, en waar hij net niet naast had gegrepen, moest hij al snel weer laten vallen. Een volledig overzicht zou buiten dit katern lopen, en bij de buren van ‘Ondernemen & Beleggen’ vallen ze nog liever dood dan één regel van de hen toegemeten ruimte weg te schenken. En zeker niet aan een lapzwans als Kaaiman, men kan er begrip voor opbrengen. Dus noodgedwongen een beperkt curriculum Vanackere.

Moeten opstappen na een extreem korte periode als minister van Buitenlandse Zaken en daarna van Financiën, waarvan de bedoeling was de Arco-coöperanten te vergoeden. Moest weer gaan studeren om met een vertraging van 35 jaar alsnog zijn master in de Wijsbegeerte te behalen. Geraakte niet verkozen in het Europees Parlement. Werd geweerd als gouverneur van West-Vlaanderen en als baas van het katholiek onderwijs. Kreeg zelfs geen benoeming als voorzitter van het ACW. Kreeg een ‘neen’ voor de lijst voor de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. En toen hij dan uiteindelijk gepaaid werd met 300.000 euro netto en een privéchauffeur bij de Nationale Bank, viel het hele land over hem heen omdat er door zijn schuld geen enkele vrouw meer in het directiecomité zat.

En nu onthulde prins Laurent dat Vanackere in de korte tijd dat hij minister van Financiën was de kans heeft gezien de VN-boycot van Libië aan zijn laars te lappen en de moordeskaders rond Tripoli van ruime financiële steun te voorzien. Een hoge Europese ambtenaar zou een hoge Belgische ambtenaar de toestemming daarvoor hebben gegeven. Maar die hoge Europese ambtenaar had geen toestemmingen te geven en bovendien stond ze niet eens op papier. Vanackere zelf verklaarde een paar dagen te laat dat hij van niets had gewusst. Gezien zijn verleden een geloofwaardige uitleg, maar iemand die nooit van iets weet, wil je toch niet als directeur van de Nationale Bank? Eruit! Sofort.

De manier waarop de prins droogweg aantoonde dat de Belgische overheid al zes jaar VN-sancties schendt, was nogal wat doortastender dan de parlementaire ergotherapie in de commissie-Van Rompuy. En een mooie wraak op de politieke elite die hem al jaren zijn geld en zijn vrijheid probeert af te pakken en hem constant afschildert als een domme pias die enkel deugt om onze wegen te terroriseren. Al had de prins ook daar een steekhoudende reactie op: ‘Hoe sneller ik rijd, des te sneller ben ik thuis, en des te veiliger voor de andere weggebruikers.’

Ze mogen van prins Laurent zeggen wat ze willen, zijn betoog in ‘Pano’ over zijn strijd tegen twee schurkenstaten, de Libische en de Belgische, was ijzersterk, ook in het Nederlands. Goed, het was misschien geen geniaal idee om met vrouw en kinderen naar Libië te willen verhuizen, maar in Tervuren is het ook gevaarlijk. Voor je het weet, staat die Frans van Wendy voor de deur.

Lees verder