Addergebroed

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Laten we vooreerst een hardnekkig misverstand uit de weg ruimen: kiezers stemmen niet antipolitiek. Ze stemmen antipolitici, dat is een groot verschil.

Kiezers stemmen niet anti-Europees. Ze stemmen anti-Europese politici. Van wie ze steeds opnieuw moeten vernemen hoe ze zichzelf gigantische salarissen toe-eigenen. Hoe ze op kosten van de burger hun kabinetten vullen met minnaars of minnaressen, vrienden en kennissen, en met zonen en dochters van collega’s die op hun beurt hun kinderen bij hen plaatsen. Hoe ze boven op wat ze al hebben meegegraaid nog bedrog plegen met verplaatsings- en verblijfsvergoedingen en forfaitaire kosten, die hun zo al enorme salaris elke maand verdubbelen. Kortom: ze stemmen anti Guy Verhofstadt. Nu ook in de voormalige Aldi-fractie.

Politici, het is wetenschappelijk bewezen, zijn verschrikkelijke mensen. De onderste keldertrap van de schepping, nog onder drugsdealers, tienerpooiers en columnisten. Wie kan ze voor zijn ogen nog zien, de Gwendolyns, de Wooters, de Alexanderen, en die ene Kris? Wie wil ze nog horen of lezen? Horum omnium is de laagste der laagsten Siegfried Bracke. Was al een vunzige dubbeletonger toen hij voor de VRT werkte, en heeft zich in die specialiteit verder bekwaamd zodra hij de Reyerslaan voor de beter betalende Wetstraat ruilde. Dat toontje waarop hij in ‘De zevende dag’ betoogde dat hij ook nog recht zou hebben op 170.000 euro uitstapvergoeding, daar keerde de sterkste maag van om. Het was al om onpasselijk te worden dat Bracke blijkbaar geïnterviewd mag worden door Lisbeth Imbo, zijn innige soulmate om geen andere gradatie van ‘mate’ op te roepen. Greet Op de Beeck revisited. Van de VRT-nieuwsdienst kun je veel zeggen, maar niet dat ze er gemakkelijk iets bijleren.

Zou Meyrem Almaci zelf niet beseffen dat zij en Kristof Calvo de oorzaak zijn van de veel te matige winst van Groen? Afgaande op haar kinderachtige eedaflegging en haar bezoek aan ‘Terzake’ niet. Het staat nochtans in de nota van Wouter van Touring Wegenhulp. Begrijpt Fake Mail John zelf niet dat je niet als eerste een uitzondering kunt vragen op het cumulverbod dat je met zoveel bombarie hebt gepropageerd? Ziet het partijbureau dat niet? Wij hebben het vaker geschreven: bij de sp.a spélen ze partijtje in plaats van het te zijn, een groepstaak van een progressieve leraar Nederlands op het college. Is nog maar de zesde partij van Vlaanderen! Verloor bij de kiezing een derde van haar zetels en haar kiezers. Een voorzitter van eer neemt dezelfde avond ontslag. In Japan: het selfiezwaard. Bij ons zal Fake Mail John eens nadenken wat hij het liefst zou doen. Voorzitter blijven? Minister worden? Alleen Kamerlid? Hoeveel duidelijker kun je illustreren dat een politicus maar één prioriteit heeft: zijn eigen postje?

En dan hebben we nog een informateur die zo lang mogelijk informateur wil blijven omdat hij anders geen reden van bestaan meer heeft. Wist te melden dat de gesprekken zo moeizaam verlopen omdat alle partners die hij ontvangt op 26 mei zwaar verloren hebben. De partners die op 26 mei zwaar gewonnen hebben, ontvangt hij niet. Laten we hopen dat koning Filip tijdens zijn 21 julitoespraak eens met de vuist op tafel slaat, zoals zijn vader hem zo overtuigend heeft voorgedaan.

Lees verder