Afvoerheffing

Paul De Grauwe. ©Sofie Van Hoof

Moeten wij, machtige en cultureel superieure Europeanen, een neanderthaler als Donald Trump een koekje van eigen staal geven en ook invoerheffingen leggen op Amerikaanse producten? Laten we eerst Paul De Grauwe aan het woord, in zijn column in de verdampende krant De Morgen: ‘Ik moet toegeven dat ik in een emotionele opwelling eerst voor tegenmaatregelen was, maar ik denk nu dat dat een verkeerde reactie is.’

Lap, hij verandert nu al binnen een en dezelfde zin van mening. Jammer, want mocht De Grauwe voor tegenmaatregelen zijn gebleven, lag de juiste houding voor de hand: tegen tegenmaatregelen. Maar als De Grauwe na eerst voor tegenmaatregelen te zijn geweest nu integendeel tegen tegenmaatregelen is, moeten wij dan voor tegenmaatregelen zijn of toch maar tegen voormaatregelen? Op de duur draai je mee dol op Grauwes meningenmallemolen.

De stelling van de professor van de London School of Economics is zoals altijd van een onacademische simpelheid: ‘Invoertaksen schaden het land dat ze invoert.’ U dacht van niet? Ha, maar u bent geen econoom, mogen we toch hopen. Volgens De Grauwe zit het zo, luister goed. Door de belasting op de invoer van staal en aluminium stijgen de prijzen van de producten die ermee gemaakt worden en moeten Amerikaanse consumenten meer betalen, waardoor ze minder koopkracht overhouden en de economie ineenstuikt.

Nu rijst vanzelf de vraag: waarom doet Trump dat dan? Dat is al gemakkelijker te beantwoorden: omdat hij een stommerik is. We ontdoen de argumentatie van de professor nu even van het hoogdravende jargon dat zijn vak in stand houdt. Een zulthoofd, Trump. Heel wat economische indicatoren in de VS spreken dat tegen, maar economische indicatoren zijn onnuttig voor een econoom. Meer: ze zijn hinderlijk.

Trump wil zijn belofte aan de staalarbeiders nakomen, maar beseft niet dat hij zo de automobielarbeiders de werkloosheid injaagt. De Grauwe: ‘Trump handelt niet op basis van rationele strategieën, zijn daden zijn ingegeven door een losgeslagen impulsiviteit van een onwetende narcist. Als we doorgaan met tegenmaatregelen bestaat de kans dat het grote ego in het Witte Huis volledig doorslaat en een handelsoorlog ontketent.’

Krasse bewoordingen voor een professor economie, nee? Lijkt zelfs een tikje onwetenschappelijk. Een bijkomend euvel is dat de Londense leerstoel van De Grauwe betaald wordt door John Paulson, economisch adviseur van Trump en naar men fluistert de man die hem de losgeslagen impulsieve invoerheffingen in het oor heeft geblazen. Maar verliezen we ons niet in details, net als feiten niet bevorderlijk voor het discours van een econoom.

In afwachting van zijn volgende bijdrage en zijn allernieuwste standpunt is De Grauwe voor tegenmaatregelen, nee wacht, tegen, tegen tegenmaatregelen, nu waren we zelf de draad kwijt. En wat doet de Europese Commissie? Voor tegenmaatregelen! Van die Commissie wisten we natuurlijk al langer dat ze gevuld is met losgeslagen impulsieve en onwetende narcisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content