Bende van Abu

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Als een heikel dossier dreigt uit te doven, kan je altijd rekenen op de mannen van Het Nieuwsblad om het vuur weer op te poken. De docusoap ‘Nieuwsjagers’, waarbij ons jammer genoeg een blik achter de schermen van de redactie werd gegund, was wat dat betreft een even revelerende als ontluisterende ervaring.

Twee van die dossiers zijn de Rechtvaardige Rechters en de Bende van Nijvel. Dat het stil is rond het eerste valt te verklaren door de wat laattijdige oppensioenstelling van Siel Van der Donckt en Daniël Termont. Daniël heeft op de valreep van zijn bewind de Gentse binnenstad nog laten uitgraven omdat in een kinderboek stond dat het gestolen retabel ergens onder Gent lag. Siel heeft het opgegeven. Zat met haar achterdocht jegens de families De Schryver en Van Cauwelaert nochtans dicht bij de oplossing.

Dat ook het Bendeonderzoek alweer is stilgevallen, wekt meer verbazing, omdat niet zo lang geleden twee van de meest gereputeerde juridische instanties van het land hun schouders onder de zaak gingen zetten: minister van Loze Beloften Koen Geens en de beroemde advocaat meester Van Steenbrugge.

Nadat Tesla-ambassadeur Jef Vermassen had onthuld wie ‘De reus’ van de Bende was en parelvissers uit het kanaal Brussel-Charleroi een kist munitie hadden opgetakeld, kondigde de minister aan dat hij de onderzoekscel naar de Bende fors ging versterken, en elke maand persoonlijk een update zou geven aan de slachtoffers of hun nabestaanden. Dat is bij één keer gebleven, er waren meer camera’s dan nabestaanden. Die laatsten spraken schande over hoe ze andermaal voor de zot waren gehouden.

Meester Van Steenbrugge lanceerde het idee om hem via crowdfunding de nodige tijd te geven, een week of twee, om zich te concentreren op de 24 miljoen dossierpagina’s en ipso facto de daders te ontmaskeren. Denkelijk is er iets misgelopen met die geldinzameling. Meester Van Steenbrugge heeft sowieso zijn handen vol met het in eerste klasse houden van Sporting Lokeren en met de verdediging van Ivan Leko, die plots van heel wat meer verdacht wordt dan alleen witwaspraktijken. Stel u voor dat zijn cliënt als enige wordt veroordeeld, wat voor een belabberde beurt zou onze justitie dan weer maken in het buitenland?

Maar gelukkig is er dus Het Nieuwsblad. Dat pakte vorig weekend uit met een geheel nieuwe en ophefmakende theorie. De leden van de Bende van Nijvel moeten niet worden gezocht bij ex-BOB’ers zoals tot nu toe gemeenzaam werd gedacht, maar bij de Palestijnse terreurgroep van Abu Nidal. Die wenste de in België veroordeelde dader van een aanslag op Joodse kinderen in Antwerpen vrij te krijgen door de overheid via lukrake aanslagen te chanteren. Abdelkader Belliraj, in Marokko veroordeeld tot levenslang, zou de leider van de Bende geweest zijn. Ali Aaras, tot twaalf jaar veroordeeld en binnenkort vrij, was ‘De reus’.

In De Tijd van vandaag wordt nog een andere nuttige tip gegeven. Als men er niet in slaagt de leden van de Bende te vinden in kringen van rechtse ex-rijkswachters, zoek dan eens in kringen van linkse ex-rijkswachters. Die hebben het voordeel dat ze met minder zijn.

Lees verder