Binii

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Koen Geens in ‘Het Journaal’ van zeven uur: ‘De gearresteerde terroristen in Griekenland waren niet betrokken bij de geplande aanslag in Verviers.’

Het parket, welgeteld vijf minuten later in hetzelfde journaal: ‘Een van de gearresteerde terroristen in Griekenland was betrokken bij de geplande aanslag in Verviers.’

Het is ziekelijk bij die man, pathologisch. Of het nu op Financiën is of op Justitie, om het even wat Koen Geens met zijn jezuïetentronie verklaart of welk cijfer hij geeft, elke keer blijkt het ofwel totaal verkeerd ofwel flagrant gelogen, meestal beide.

Steken wij thans wel de loftrompet over Binii. Eerst hadden wij er nog willen mee lachen, met de Belgian Intelligence Network Information Infrastructure. Een Belgian Intelligence Network, ooit een grotere contradictio in terminis gezien? In De Tijd noemden insiders het systeem achterhaald, gedemodeerd, archaïsch, prerafaëlitisch, voorhistorisch en niet eens aangepast aan de allereerste ontwikkelingen in de internet- en gsm-technologie. Maar dat was vóór Verviers.

Het Belgian Intelligence Network bestaat uit vier goed getrainde duiven van de halve fond. Die brengen, als ze onderweg niet door een scherpziende havik of een slechtziende patrijzenjager worden uitgeschakeld, in ijltempo gecodeerde berichten van de bureaus der staatsveiligheid naar de commandopost van de federale politie. Soms terug. Daarna worden onze geheim agenten onder hun gleufhoed en in hun blauwe Peugeots 404 de straat op gestuurd. De staatsveiligheid maakt voor haar eigen veiligheid ook gebruik van een kanarievogel, als rookmelder. Terwijl een reguliere rookmelder piept als er rookontwikkeling is, piept een kanarie als er geen rookontwikkeling is. Vele argeloze aanslagplegers hebben zich al aan die slimme list mispakt.

Het door het Belgian Intelligence Network gebruikte geheimschrift is een ingenieuze afgeleide van de Enigma-code van de Duitsers, dezer dagen weer in de belangstelling. Helaas ontbreken uiteraard de budgetten of Jan Jambon had bij zijn vrienden van de Wehrmacht een tweedehands 3-rotormachine aangekocht. Ziehier het principe van de Enigmacode:

‘De operator kiest een willekeurig trigram, de berichtsleutel. Deze wordt tweemaal gecodeerd, om vergissingen te vermijden. Het trigram AES wordt bijvoorbeeld gecodeerd in RHG YKI. Daarna stelt de operator de rotors in op de startpositie AES en codeert hij zijn bericht. De gecodeerde berichtsleutel en het eigenlijke bericht worden samen verzonden. De ontvangende operator stelt de machine in op de daginstellingen en ontcijfert de trigrammen RHG YKI. Dat onthult de sleutel AES AES. Hij stelt vervolgens de startpositie in op AES en decodeert de rest van het bericht.’

Simpel, niet? Je moet Duitser zijn om het uit te vinden. Nu de Belgische variant, iets ingewikkelder maar dan ook onmogelijk te kraken voor externe cryptografen. Hij bestaat uit een omzetting van letters in cijfers, aan de hand van het alfabet! De letter A wordt het cijfer 1, de letter B het cijfer 2, C wordt 3, enzovoort. En omgekeerd natuurlijk, want anders zou verwarring kunnen ontstaan. Het versluierde bericht wordt dan om de hals van een blauwe geschelpte gehangen, en verslagen is meneerke de moslimterrorist. De duif is machtiger dan het zwaard.

Zo, 11-1-1-9-13-1-14 gaat er nu a-tje 4-18-9-14-11-5-14. Zum Wohl.

Lees verder