Boskaart Bart

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Nee, het zijn niet voor iedereen prettige weken geweest. Neem nu Noplace Bart. Voor Club Brugge had het seizoen beter gekund. In de Champions League 0 op 18. In de Belgische beker al in de achtste finale gewipt door een bijeengeraapt zootje lageloonlanders uit de Oostkantons. En in de competitie naast de titel gepakt en zelfs bijna naast de tweede plaats. Dat alles biedt weinig ruimte voor veel opschepperij. Maar er was erger.

Dat zijn beleveniscentrum er ooit nog komt, al was het in gedecimeerde vorm, geloven ze bij de Raad van State nog minder dan in zijn eigen kasteel in Strombeek-Bever, waar de overblijvers sinds kort wel meer ruimte hebben omdat de helft van wie er werkte op staande voet is ontslagen. In plaats van 3.000 jobs meer, zijn het er al zeker tien minder. Geen idee of ze bij Uplace nog andere projecten hebben of hadden, dat schijnt een goed bewaard geheim te zijn, maar indien niet zien wij dat daar wreed verkeerd aflopen.

En terwijl Noplace Bart de doodsklokken al om ter schelst door zijn hersenpan hoorde beieren, werd hem een volgend onheilspellend document onder de neus geschoven: de boskaart van Joke Schauvliege. Noplace wist niet wat hij zag toen hij ontdekte dat het op zijn kosten gesaneerde terrein onder de brug van Vilvoorde voortaan beschermd bosgebied is. Er staat een struik op, een soort dwergconifeer. Hoe die er gekomen is, valt niet te achterhalen. Spontaan gegroeid, autogenese, dat kan. Moedwillig geplant? Kan ook, en dat het Noplace zelf was, valt evenmin uit te sluiten. Stond die heester er al en heeft men hem vergeten te rooien toen de bulldozers gevaarlijke metalen en vergiftigde grondlagen wegschraapten? Ook die hypothese is nog niet weerlegd. Maar dat de struik er staat, staat vast, en vanuit de ruimtesatelliet van de Vlaamse overheid bekeken is het daar een oase van groen in een zee van grijs. Moet zo blijven. Mag niets meer op gebouwd worden. Geen winkeltje, geen kantoortje, geen cafeetje, geen restaurantje, geen binnenspeeltuintje, geen bioscoopje, geen wellnessje... kortom: geen beleveniscentrumpje.

Noplace Bart kreeg eerst een hartaanval en daarna een infarct toen hij een paar centimeter verder vaststelde dat volgens dezelfde kaart zijn kasteel in Strombeek-Bever moet worden afgebroken. Zonevreemd! Wat staat dat kasteel te doen in een waardevol bos? En het zal Peter D’Hondt deze keer niet zijn die hem uit de miserie helpt. Toen dwaalde het oog van de ondernemer ongerust in de richting van West-Vlaanderen om daar plotseling een imposante donkergroene vlek te zien opdagen ter hoogte van de Blankenbergsesteenweg in Brugge, waar het nieuwe stadion van Club moet komen. Noplace Bart schoot als een raket overeind, stormde zijn bureau uit, gooide een spade, een schoffel, een breekijzer, en een professionele Husqvarna XP-kettingzaag in zijn koffer, en scheurde naar Brugge. Daar kapte hij als een bezetene elke boom, elke struik en elke bloem die hij tegenkwam, spoot als een krankzinnige 20.000 liter glyfosaat in het rond, en liet een colonne vrachtwagens van Eternit alle asbest die ze nog illegaal moesten lozen over zijn perceel uitstrooien.

Toen hij van vermoeidheid tegen een ton toxisch afval in slaap was gevallen, werd hij gewekt door een news alert op zijn smartphone: Geert Bourgeois had de boskaart ingetrokken.

Lees verder