Broekplace

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Noplace Bart moet de gelukkigste mens van het land zijn. Zijn beleveniscentrum komt er. Het is waar, het heeft wat langer geduurd dan voorzien, niets gaat snel in dit land behalve onze estafetteploeg op de 4x400 meter. Maar de intendant heeft het nu beslist. En als de intendant iets beslist, wie durft daar dan nog tegenin te gaan?

Bonte Hans, ja, maar die durft tegen alles in te gaan. Tot en met tegen zijn succesrijke voorzitter Fake Mail John, die er op 26 mei nochtans in is geslaagd met zijn partij 10 procent van de stemmen te behalen. En deze triomf drie weken later herhaalde in Bilzen, waar de nationale politici blijkbaar niet het gat in de markt maar wel de markt in het gat ontdekt hadden. Tuimelden er over elkaar, en over de kabels van de camerateams, heen. De sp.a van Fake Mail John behield er bijna moeiteloos één van de drie zetels waarop ze in oktober was teruggevallen en zal derhalve zelfs een zitje in de gemeenteraad bezetten. Sterk. Het is wat onder de radar van de media gebleven, maar op de Grasmarkt werd de goedkope cava uit de Aldi alweer ontkurkt.

Nu moeten de oorspronkelijke plannen van Noplace Bart wel een klein beetje worden aangepast, maar flexibiliteit is het kenmerk van de geslaagde businessman. Zo komt er geen shoppingmall. Geen kantorencomplex. Geen woonunits. Geen hotel. Geen zwemkom. Geen bioscoop. Geen spa. Geen fitness. Geen wellness. Geen taverne. Geen restaurant. Geen binnenspeeltuin. Geen rokersplatform. Geen patisserie. Geen vishandel. Geen museum. Geen expositiezaal. Geen kunstencentrum. Geen fotostudio. Geen meditatieruimte. Geen fastfoodtoog. Geen afhaalchinees. Geen wafelhuis. Geen crêperie. Geen tearoom. Geen weinstube. Geen sauna. Geen zweethut. Geen hamam. Geen jacuzzi. Geen kapsalon. Geen onderwatermassage. Geen thalassotherapie. Geen nagelboetiek. Geen ligweide. Geen stadsstrand. Geen macrobiotische superette. Geen delicatessenwinkel. Geen mannequinschool. Geen architectenbureau. Geen doe-het-zelfzaak. Geen fietsenstalling. Geen e-bikelaadpunt. Geen parkeergarage. Geen woon-zorgcentrum. Geen feestenpaleis. Geen sekswerkerij. Geen poolhall. Geen gameskelder. Geen erotheek. Geen apo- noch bibliotheek. Geen dakterras. Geen grondterras. Geen kapel. Geen exotische plantentuin. Geen ballenbad. Ook geen gewoon bad. Geen oudeambachtenatelier. Geen tatooshop. Geen huisdierenkennel. Geen kippenkraam. Geen Neuhauss-filiaal! Geen Lotus-bakkerij. Geen overslagkade van Katoen Natie. Geen internetcenter. Geen bankautomaat. Geen...

Dat alles dus niet. Maar: er komt wel een groente- en fruitbelevenisstalletje! Met werk voor twee mensen, en in drukke periodes mogelijks een extra flexi-job. De mobiliteit is verzekerd en in een misschien iets te optimistische voorspelling worden acht tot negen bezoekers per jaar verwacht. Waardoor de al geïnvesteerde 90 miljoen euro vrij vlot gerecupereerd kan worden en alsnog in winst omgezet.

Ondertussen is iedereen het erover eens: als koning Filip Alexander D’Hooghe als formatie-intendant aanstelt, is er vóór het zomerreces een nieuwe regering. Met de twee flierefluiters die nu bezig zijn, is die kans kleiner.

Lees verder