Code Geens

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Ere alwere wie ere toekomt. Dankzij de onverdroten inzet van minister van Loze Beloften Koen Geens is het in een publieke ruimte niet langer strafbaar om schunnige liederen ten gehore te brengen. Indien u dus de aandrang voelt om luidkeels zingend ‘Mien zat op haar naaimachien’ voorbij de poorten van een gesubsidieerde lagere school te marcheren, ga uw gang, de minister staat aan uw kant. Onder de stenen brug? Van a één, van a twee, van a drie.

De kans is overigens groot dat ze in de school in kwestie zelf allemaal op hun naaimachien zitten, want seksuele betrekkingen zijn voortaan toegelaten van in de crèche. Wel met wederzijdse toestemming, let daar voor op. Er is een tijd geweest dat katholieke leiders schroomvoller omgingen met vleselijke lusten, behalve in het verborgene. Maar die ouderwetse preutsheid is onder het bewind van minister Geens definitief afgeworpen.

Het nieuwe strafwetboek, na de Code Napoléon de Code Geens, is af. De rechtsgeleerden van Eubelius leggen de laatste hand aan de nieuwe vennootschapswet. Een verbeterde versie van de Wet van Archimedes is klaar. En er is vooruitgang bij de hervorming van de meest complexe regelgeving: het reglementenboek van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Ook de grondwet is herschreven en moet enkel nog het imprimatur krijgen van het Grondwettelijk Hof, dat zelf in artikel 1 wordt verboden.

Dat laatste kan dus nog wat voeten in de aarde hebben, want boven op de Coudenberg huizen een paar recalcitrante koppigaards, met als prima inter pares Rebecca Vanden Broucke, voorheen berucht als Fientje Moerman. Hebben van het zomerreces geprofiteerd om nog een handvol besluiten van de minister in de overvolle vuilnisemmer te mikken, waaronder de soepelere vormvereisten voor het aanhoudingsbevel.

Op deze pathologische dwarsliggers na moeten vriend en vijand, en Kaaiman, toegeven dat, zoals een rups transformeert in een vlinder en een meisje in een vrouw, de minister van Loze Beloften stilaan uitgroeit tot een minister van Ingeloste Beloften. De nieuwe wetboeken rollen vlotter van de persen dan de romans van Herman Brusselmans, en bevatten minder stijlfouten. Met het ultramoderne computersysteem dat de IT-afdeling van Eubelius aan het uitwerken is, kan al pingpong worden gespeeld, zij het nog niet in kleur. En onze gerechtshoven zijn zo goed als allemaal herschilderd en van tapis-plain of laminaat voorzien. De ergste lekken en scheuren zijn door de minister persoonlijk met Polyfilla-tube en siliconenspuit gedicht.

Elke rechtszaak krijgt als beloofd van klacht tot cassatie binnen het jaar haar beslag. De leden van de Bende van Nijvel zijn veilig opgesloten in de gevangenis van Beveren, waar net als in alle andere penitentiaire instellingen plaats in overvloed is, want celstraffen onder de dertig jaar worden niet meer uitgevoerd. Net zomin als boetes boven de 100 euro nog worden geïnd.

Tot slot heeft de minister ook zijn ultieme kiesbelofte ingelost, er is wel degelijk een oplossing voor de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten: zij krijgen niets.

Lees verder