Confucius

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

‘Een dommerik die zijn dossiers niet kent en geen benul heeft van geostrategische politiek. Een ziekelijke narcist die balanceert tussen sociopaat en psychopaat.’

Dat vindt Karel De Gucht van de Amerikaanse president, met wie hij behalve een oogverblindende echtgenote ook een afkeer voor gewestelijke belastingdirecteurs gemeen heeft. En een imposant vastgoedpatrimonium. Geen van beide wereldleiders loopt ook hoog op met Chinezen, al heeft Donald Trump wel meteen Jack Ma met veel egards ontvangen terwijl De Gucht State Grid heeft buiten geblaft, en zo een lucratieve deal voor onze nutsmaatschappij heeft doen mislukken. Trump heeft wel geen eigen wijn, hij koopt hem in de Food Lion.

Het grootste verschil tussen bei-den is dat Trump dus een kortzichtige domoor is en Karel een ruimdenkend genie. Althans volgens Karel zelf, in ‘Terzake’ en in zijn wekelijkse column in Het Laatste Nieuws, waarin hij stilaan begint op te roepen tot geweld.

Gelukkig leeft Jack Ruby niet meer, en dat geldt dankzij hem ook voor Lee Harvey Oswald, of het zag er slecht uit voor de nieuwe president.

‘Trump komt niet uit de lucht vallen,’ jutte De Gucht zijn ruime schare lezers nog wat meer op, ‘alhoewel je in een onbewaakt ogenblik hoopt dat hij met een smak op het wegdek terechtkomt.’

Karel ontpopt zich steeds meer tot een geradicaliseerde haatprediker, en moet eigenlijk door Theo of de DVZ het land worden uitgezet, zoals Rutte & Rutten voorschrijven. Misschien kan Guy Verhofstadt bij zijn vriend Beppe Grillo voor een terugnameakkoord tussen België en Italië pleiten, dan kan Karel in zijn eigen La Maccinaia worden opgesloten, zoals Pablo Escobar in zijn eigen La Catedral.

Jongere lezers weten dit niet, maar er was een tijd dat de liberalen de Republikeinen steunden en ons waarschuwden voor de linke linkse leugens van de Democraten. Wie weet komt die tijd nog terug, nu de vlijtigste leerlinge van Donald Trump blijkt in Aarschot te wonen en in de Brusselse Melsensstraat te werken. Al houden sommigen vol dat ze in 308 verschillende gemeenten werkt. Vóór Gwendolyn een discipel van Trump werd, was ze het van De Gucht, maar geen van de twee herinnert zich dat graag. Dat heeft naar verluidt te maken met kieslijsten, en de plaats van langharigen daarop.

Nu we toch in de geschiedenis beland zijn: wat jonge lezers zeker niet meer weten, is dat er ooit een tijd was dat de Amerikanen ons kwamen redden van de Duitsers, terwijl vandaag volksmenners als Herman Van Rompuy en Guy Verhofstadt roepen dat de Duitsers ons tegen de Amerikanen moeten beschermen. Wie dat vroeger beweerde, werd na wat anderen ‘de bevrijding’ noemden opgesloten in de apenkooien van de Antwerpse zoölogie, voor het merendeel Vlaams-nationalisten die toen voor en nu tegen de Duitse bondskanselier zijn.

Zelfs oudere lezers zijn wellicht vergeten dat in diezelfde periode de Canadezen generaal McAuliffe in Bastenaken hebben geholpen om de Walen van de Duitsers te verlossen. Dezelfde Walen die, als het van hun leider Paul Magnette afhangt, nu geen handel meer zouden mogen drijven met hun bevrijders van weleer.

Leg het maar uit. Wie nog weet of we nu voor of tegen de Chinezen moeten zijn, spreke. Verwarrend, dat is het allemaal. Confuus. Gelukkig kunnen we rekenen op Karel De Gucht om ons het lichtend pad te tonen.

Lees verder