Dag vader en dag moeder

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Aus, bei, mit, nach, von, zu, seit, gegenüber: plus datief.

Durch, für, ohne, um, bis, gegen, entlang: plus accusatief.

Tiens, moet het dan niet Ursula von den Leyen zijn? Ursul van den Boulevard in Antwerpen? Of desnoods von den Leiern, want een Leier is een lier of een zwengel. Franz Schubert heeft er een liedje over geschreven: ‘An die Leier.’ Nader onderzoek leert dat Leyen een eigennaam is, enkelvoud, en dan klopt Von der Leyen denkelijk wel.

We hadden het bovenstaande dus net zo goed niet kunnen schrijven, maar je moet tegenwoordig alles controleren.

Ursula zelf heet trouwens niet Von der Leyen maar Albrecht. Ze heeft zeven kinderen, dat weet intussen iedereen in Europa, waardoor het vermoedelijk Ursula von Trapp von der Leyen Albrecht is. En alsof zeven niet volstonden, nam ze nog een Syrische vluchteling in huis, zodat ze voluit Europees Commissievoorzitster Ursula Kuijpers von Trapp von der Leyen Albrecht moet worden genoemd. Zet dat twee keer in een artikel en je kan een uur vroeger naar huis. Om het simpeler te houden: Uschi. En beste vrienden flauwe grappenmakers, gelieve daar geen ‘M’ voor te zetten, waarvoor dank.

De Von der Leyens zijn een eeuwenoud adellijk geslacht van aan de boorden van de Moezel, waar het Schloss Leyen gelegen is. Een Schloss is een kasteel, zoals bezongen door Heintje in ‘Ich bau dir ein Schloss so wie im Märchen’, de best verkochte plaat in Nederland in het heilige muziekjaar 1968 alstublieft. Een Märchen is een sprookje. Voor alle duidelijkheid: die ‘dir’ sloeg niet op Wilma, al dacht ze zelf van wel. Haar ‘Heintje, bau ein Schloss für mich’ werd géén hit, maar leverde haar wel ei zo na een klacht wegens stalking op. Als wij een beetje beginnen door te slaan, moet u het zeggen.

Er zijn door de eeuwen heen vele Herren, Freiherren, Grafen, Reichsgrafen en Fürsten von der Leyen geweest. Naar men fluistert ook een Obersturmführer von der Leyen, maar over hem wordt in de familie zedig gezwegen. Eén jong en geestelijk wat achtergebleven nichtje stond op het punt te huwen met een Saksen Coburg, maar daar stak de jeugdrechter net op tijd een stokje voor, en zo werd het voor haar een instelling in de Eifel, wel veel frisse lucht. Dat er ooit een Europees Commissievoorzitster von der Leyen zou volgen, zij het een aangetrouwde, hadden er aan de Moezel niet velen gedacht.

Uschi dus, volgens haar fractiegenoot Kris Peeters een uiterst geschikte kandidate al had hij tot bij haar aanstelling nooit van haar gehoord. Peeters was geen dag lid van de EVP-fractie of ze rolden daar met zijn allen vechtend over de vloer. De ene helft wenste vast te houden aan de Spitzenkandidat Manfred Weber, de andere helft was tegen. Er werd opnieuw ruzie gemaakt over de schandelijke wijze waarop Martin Selmayr, nota bene lid van CD&V, vorig jaar was gebombardeerd tot secretaris-generaal van de Commissie. De 13 Hongaarse Fidesz-leden, die van Wooter Beek niet langer in de EVP-partij maar ter wille van de subsidies nog wel in de EVP-fractie mogen zitten, wrongen op alles tegen. En ten langen leste gingen zelfs de tegels in het fractiesecretariaat met elkaar op de vuist.

Waar hij zijn imago van ruziestoker aan te danken heeft, Kris Peeters begrijpt het niet.

Lees verder