De dikke dame

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Misschien had u het zelf ook al opgemerkt zonder het te durven zeggen, maar het is nu officieel: Vlaamse vrouwen zijn te dik. De diksten van heel Europa. Nog net goed om als attractie op de foor uit te stallen. Naast de Olifantman en de Siamese drieling. En het is niet een of andere verlichte VUB-decaan die het beweert, of Jani Kazaltzis, nee: de Wereld Gezondheids Organisatie! Dat is van het niveau van het Orakel van Delphi. Of van Idea Stockholm.

En dan zit er in het VRT-Journaal één die het gemiddelde nog een beetje drukt, krijgt ze tweetgewijs de wind van voren van voormalig miss België en Unicef-ambassadrice Goedele Liekens, omdat ze te mager is. Ziekelijk schriel. Een slecht rolmodel voor de vele jonge meisjes die naar Het Journaal kijken, aldus Liekens.

Waarna Humo schreef: ‘Goedele Liekens haat slanke vrouwen omdat ze zelf moddervet is.’

En Liekens op haar beurt dan weer schijnt gezucht te hebben: ‘Ach Humo! Door bompa’s, voor bompa’s, en over bompa’s.’

En zo gaat dat maar door, van Twitter naar Facebook en terug, beledigingen, beledigingen en nog meer beledigingen. Te dik, te dun, te wit, te zwart.. In zijn streven zo belgicistisch en monarchistisch mogelijk te zijn heeft onze leider zelfs het gros van de Vlaamse Beweging voor zwartzakken versleten. Inclusief zijn eigen grootvader, die nog samen met opa Onkelinx schouder aan schouder aan het Oostfront heeft gevochten. ‘Amnestie? Nooit!’ brulde De Wever, die deze oude Vlaamse eis eerder al had afgewezen toen Elio Di Rupo ze hem op een gouden schoteltje aanbood. Op hetzelfde moment overlegden de N-VA’ers hoe ze via de federale regering Vlaanderen nog wat meer geld afhandig kunnen maken dan de 450 miljoen euro die ze reeds roofden.

Maar terug naar de Vlaamse vrouwen, die hebben dus, althans volgens de onderzoekers van de WHO, evenveel vraat- als praatzucht. Dat werd lang geleden ook al beweerd door de onderzoekers van De Strangers, ieder zijn bronnen: ‘Toen we vreeën had ze schrik van toert en marsepain, want da kostte geld en ’t was èèl schaajlek veur eur laain. Nà zen we getrouwd en komt ze terug van eur vriendin, hangen de pateekes aan eur kin.’ De titel van die studie was: De sukkeleir. ‘’k Hod ze kunnen oepete den taid da ’k er me vree. Nàjemekik er spait van, da ’k et niet dee.’

Bij een ongewijzigd eet- en vreetpatroon zal over vijftien jaar 89 procent van onze vrouwen een Body Mass Index hebben van meer dan 25. Meer dan 25! Dat is de norm om te mogen meedoen aan het wereldkampioenschap Sumo worstelen. Wat voor een indruk laat dat na op hongerende vrouwen in Somalië? Of op kindjes in Bangladesh die al een week niet meer hebben gegeten? Dat durft Theo Francken niet te vertellen hoor, als hij weer eens twintig uitgemergelde Eritreeërs uit hun bootje op de pier van Lampedusa helpt te klimmen.

Hier dient drastisch te worden ingegrepen. Na De Strangers citeren wij de in deze onverdachte Lucy Loes, de Oostendse koningin van ’t visscherslied bie uus an ’t zeitje: ‘’t Es gedoan met de dikke madam. Kgoje zèège, oe dat da kwam. Z’ is eur kilo’s kwiet en voelt zich niemi lam. Z’ het weer asem voe te bloazen, op eur vélo gif ze goase, ’t es gedoan met de dikke madam.’

Op dieet! Allemaal. Ofwel schaffen we de Wereld Gezondheids Organisatie af, dat is misschien beter voor iedereen.

Lees verder