De dodenrace

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Ten onzent wordt dit weekend uitgekeken naar Parijs-Roubaix en Standard-Anderlecht, in de beschaafde wereld zijn alle ogen gericht op de Masters golf in het Amerikaanse Augusta, en op de Grand National, de belangrijkste steeplechase ter wereld, op de renbaan van Aintree, bij Liverpool.

AP McCoy, 19 keer op rij Champion Jockey of the Year, die er eind april mee ophoudt en Kaaiman in maart een volledig maandsalaris heeft gekost door negende te eindigen in de Cheltenham Gold Cup, rijdt dit keer op de rug van topfavoriet Shutthefrontdoor. Staat zeven tegen één! Wij hebben nu de salarissen van april en mei ingezet, om het verlies van maart te recupereren. Doet wat denken aan de regering-De Wever.

De Grand National is 7 kilometer lang en voert over dertig kolossale hindernissen met Becher’s Brook, Valentine’s Brook, The Chair en The Canal Turn als meest gevreesde. Als je ernaast staat kan je niet geloven dat een paard daar overheen geraakt, en heel wat paarden geloven dat ook niet. Dus valpartijen, soms dodelijke, bij de vleet, wat columnist Clive James ooit deed noteren: ‘Aan het einde van de race waren er meer BBC-commentatoren dan paarden.’

De nummer één uit de roemrijke geschiedenis van de National is Red Rum, ‘the greatest thing on four hooves since Pegasus’. Won drie keer en ligt begraven op een piekfijn onderhouden perkje tegenover de hoofdtribune. Paardenliefhebbers leggen het hele jaar door bloemen op dat graf, en bij elke National is er een hulde.

Vele edities behoren tot het historisch erfgoed van Groot-Brittannië, en die van 1956 zelfs tot de eindtermen van het lager onderwijs. Toen was Devon Loch, eigendom van The Queen Mother, met lengten voorsprong op weg naar de zege, toen hij 50 meter voor de aankomst plots stokstijf stilstond, door zijn benen zakte, en plat op zijn buik op de grond belandde. Vooraleer hij verdwaasd rechtkrabbelde, was hij al door tien concurrenten voorbijgelopen. Jockey was de latere thriller- en bestsellerauteur Dick Francis.

Wat Devon Loch overkwam, heeft niemand ooit geweten. Krampen? Hartaanval? Waanvoorstelling? Doping? Tot vandaag wordt er verbeten over geredetwist. Dick Francis was na afloop in tranen, de Queen Mom zou volgens de overlevering gereageerd hebben zoals men het van een Queen Mom bij een drama van die omvang mag verwachten: ‘Oh, that’s racing.’

Talloze malen wordt de National beïnvloed door ‘loose horses’ die hun jockey hebben afgeworpen maar dapper mee blijven rennen. Zo was er de historische zege van Tipperary Tim in de door mist extra geteisterde race van 1928. Stond liefst 100 tegen 1 bij de bookies, maar William Dutton was de enige van de 42 jockeys die niet uit het zadel werd gegooid. Les één voor elke jockey: ‘Houd het paard tussen jezelf en de grond.’

Er is er ook altijd wel eentje die weigert te vertrekken terwijl de rest de baan op schiet, zoals vorig jaar nog de balorige Battle Group, een outsider die aan 40 tegen 1 op de plank stond. Wie zijn geld op hem had gezet, was het al kwijt voor de race begon. Wij kennen er zo één.

Wilt u vandaag een geweldige zaak doen, zet dan net als uw betrouwbare adviseur een maandloon op Shutthefrontdoor. Wint u, of beter gezegd wint hij, dan ziet uw toekomst er plots heel wat comfortabeler uit. Wint hij niet, dan moet u één maand langer werken, maar dat moet u met de nieuwe pensioenregeling van de N-VA sowieso.

Lees verder