De Eurotrekker

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Volgens onze voorzitter, de heer Wooter Beek, uit Leopoldsburg, heeft hij Joke Schauvliege géén dolk in de rug gestoken.

Dat klopt. Een speer is geen dolk. Een speer is een werpwapen en een dolk een steekwapen, zo leren ons de kruiswoordraadsels. Het is een kwestie van een veiligheidsmarge inbouwen: een speer werpen is minder gevaarlijk dan een dolk steken. Zeker als het slachtoffer zich net op tijd omdraait.

Hoe onze voorzitter afrekent met iedereen in zijn partij die in zijn weg zou kunnen lopen, wekt bewondering. En de manier waarop hij Kris Peeters keer op keer tegen een muur laat crashen is zelfs meesterlijk. Niccolo zou het geapprecieerd hebben, al had die het zelf nooit zo ver durven te drijven. Want de vraag die in CD&V-rangen niet meer besmuikt maar likkebaardend wordt gesteld is deze: als Peeters erin slaagt van de amper vijf zetels die CD&V in de Antwerpse gemeenteraad had er nog twee extra te verliezen, slaagt hij er dan ook in om van de amper twee zetels die CD&V in het Europees Parlement heeft er twee te verliezen?

In dat geval, zo leert een snelle berekening, zit daar geen enkele CD&V’er meer. In de partij zijn er genoeg die daar stiekem op hopen, want indien u dacht, en terecht, dat Kris Peeters buiten CD&V niet graag gezien is, dan is hij het binnen CD&V nog veel minder. Zelfs Hilde Crevits twijfelt.

Kris Peeters is maar op één plaats graag gezien, naast op de VRT-nieuwsdienst uiteraard: in de Goedehoopstraat in Antwerpen. Omdat niemand daar last van hem heeft. Of van zijn madam. Kan ook moeilijk: hij is er nooit. Kaaiman heeft intussen een modern uitgerust Buurt Informatie Netwerk op de been gebracht, en de rapporten ervan laten geen ruimte voor twijfel: er verblijft daar op de tweede verdieping van nummer 6 geen hond. En nu kunt u wel zeggen: ‘Duffy is overleden’, en dat is juist, al blijft ‘overleden’ een eufemisme indien de aflijvige is vermoord met een spuitje van zijn baas, maar met ‘geen hond’ bedoelen wij ‘geen mens’. Die twee zijn meestal synoniemen.

Stel u nu eens voor dat Peeters op 26 mei géén zetel haalt, of maar eentje voor zichzelf, dan is zijn afgang in acht maanden tijd totaal. Daar helpt geen container Imodium meer tegen. En dan heeft Wooter Beek een machiavellistisch meesterwerk verricht.

Heeft Peeters eerst getreiterd door de Zestien te ruilen voor een Europees commissariaat dat geen enkel electoraal voordeel zal bieden. Heeft Peeters daarna goed liggen gehad door hem te verplichten zich in Antwerpen te domiciliëren, het scheelde niet veel of hij moest er ook nog gaan wonen, en hem zodoende te trakteren op de zwaarste nederlaag uit zijn politieke leven. Heeft Peeters uit de Antwerpse meerderheid laten wippen. Heeft Peeters nog wat dieper vernederd door voor de Antwerpse kieslijst eerst Inge Vervotte te verzoeken, en dan uitgerekend de man aan de kop te zetten die in Puurs, verlost van Peeters, meteen de absolute meerderheid haalde. En heeft Peeters ten slotte een laatste been uit gevezen door hem te verbannen naar de Europese lijst, waarmee hij in het beste geval een zitje achteraan op de EVP-banken kan veroveren.

Een venijnig manneke, onze voorzitter. Nooit haalde de partij minder stemmen dan onder hem.

Lees verder