De Gouden Oen

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Over de winnaar van de verkiezingen kan geen twijfel bestaan: onze leider. Maar wie wint de trofee van de grootste verliezer? De jury geraakt er niet uit, al hebben de gedoodverfde favorieten Kris Peeters en Fakemail John allerminst ontgoocheld.

Zes jaar geleden werd de Antwerpse CD&V-afdeling doodverklaard door haar nationale leiding. Had nog maar vijf zetels, een historisch dieptepunt. Drastisch ingrijpen drong zich op: Kris Peeters, uit Puurs, moest het gezonken schip uit het bodemslib trekken, zoals vroeger de firma Smit-Tak altijd deed. Peeters kwam, zag, en verloor nóg twee zetels van de vijf die al als minder dan het minimum waren bestempeld. Kreeg zeven keer minder voorkeurstemmen dan de burgemeester die hij van ’t Schoon Verdiep ging verjagen. En tot overmaat van blamage werd zijn partij in Puurs wél beloond voor zijn verhuizing: de absolute meerderheid.

In een normaal land pak je daar goud mee, maar in Vlaanderen is de concurrentie feller. Fake Mail John! Het platteland had hij bij voorbaat opgegeven, maar mocht het ook in de steden fout gaan, dan zou hij opstappen. Het resultaat overtrof de zwartgalligste vooruitzichten van Pa Back: overal rond de 10 procentpunten achteruit. Alleen in Vilvoorde boekte de sp.a winst, en alleen in Leuven bleef haar koppositie onbetwist. Toevallig de twee steden die het hevigst interne oppositie voeren tegen Fake Mail, en waar hij tijdens de campagne dan ook geen voet heeft gezet. In tegenstelling tot wat hij had aangekondigd, stapt hij uiteraard niet op, hij zal eerst de socialisten ook bij de verkiezingen van volgend jaar nog naar de verdommenis helpen.

Er is natuurlijk ook Renaat Landuyt. Leek de geschiedenisboeken in te gaan als de man die in het parlement het volledige rapport van de Commissie Dutroux kwam voorzagen, van pagina 1 tot pagina 17.432. Vanaf bladzijde 12 stond hij nog alleen in het halfrond. Daarna viel Renaat op door in Brugge een zwarte zwaan van de Reien te verjagen omdat ze de raszuiverheid van de witte populatie aantastte, door in Zeebrugge haveloze vluchtelingen van hun laatste bezittingen te beroven, en door via zijn rolluiken zijn huwelijkstrouw te onderstrepen. Maar uiteindelijk zal de geschiedenis zich Renaat herinneren om zijn wat overmoedig gebleken uitspraak dat hij stopte met politiek als hij in 2018 één stem minder zou halen dan in 2012. Dat lieten de Bruggelingen zich geen twee keer zeggen: min 3.866!

Daarmee zou het podium voor de grootste verliezer moeten vaststaan, maar naast de Grote Drie is nog een runner-up wat onder de radar gebleven: minister van Loze Beloften en Arcofilie Koen Geens. Haalde in Huldenberg, opzij iedereen, 308 stemmen. Zes keer minder dan Danny Vangoidtsenhoven, die Open VLD van 29 naar 44 procent trok en de coalitiedeur dichtsloeg op de neus van CD&V en zijn minister.

Gelukkig had die een week eerder beter nieuws ontvangen: op het ontwerp van zijn nieuwe Wetboek van Vennootschappen, de befaamde Wet Eubelius die volgens de Raad van State helemaal herschreven moest worden, werden in de Kamer tot nu toe slechts 332 amendementen ingediend.

Lees verder