Dijle-Dale

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Stillekes, nee? Rond de Bende van Nijvel. Hebt u er nog iets van vernomen de laatste tijd? Het is niet te verwonderen: special agent Dale Cooper, civil name Koen Geens, heeft zich nu weer gestort op... tja, wat was het deze week ook weer?

Hij is voor de zoveelste maal koffiekoeken gaan uitdelen, deze keer aan vuilnisophalers in Drogenbos. Waarom hij en waarom daar weten alleen God en Joost, maar er was nog iets. De Brusselse politie! Ook die ging hij eens gauw hervormen. Het is wel zijn bevoegdheid niet, maar dat doet er niet toe. Dat de Brusselse politie alle ketten die ramen intrapten en op auto’s dansten al tien keer had opgepakt maar dat ze door de magistraten van Geens sneller buiten dan binnen waren gelaten, liet hij, zedig als zijn geloof hem oplegt, terzijde. De scheiding der machten is naast een utopie ook een mooi excuus.

Door het vele werk - hij is ook alle wetboeken aan het herschrijven en alle rechtbanken aan het omwisselen - heeft hij zelf even afstand genomen van het Bende-onderzoek. De sukkelaars die aan de Bendecel zijn toegevoegd, zijn nu al weken bezig om alle flauwekul die hun wordt gemeld als dusdanig te bewijzen, en zolang Jef Vermassen zich achter zijn eeuwige discretie verschuilt en de crowdfunding ter betaling van Walter Van Steenbruge de 50 euro niet heeft bereikt, is de kans dat leden en opdrachtgevers van de Bende worden ontmaskerd gering. Was u er zelf bij, dan kunt u zich trouwens rustig bekendmaken, niemand zal u geloven.

Eén ding is zeker: van magneetvissers gaan we niet veel meer horen. De drie schattenjagers uit Dilbeek die een half munitiedepot uit het kanaal Brussel-Charleroi hebben gehaald, mogen al blij zijn dat ze geen 250.000 euro moeten betalen in plaats van ze te krijgen van Delhaize. Nu Albert Heijn daar baas is, is de kans op een beloning hoe dan ook onbestaande. Van wie die munitiekisten wel waren, is niet meegedeeld en interesseert geen kip, maar niet van de Bende. En waarom zijn ze daar zo zeker van? Omdat een of andere Duitser het heeft gezegd. En Duitsers zijn experten onderwatermunitie, met dank aan Grossadmirale Alfred von Tirpitz en Karl Dönitz van de Kriegsmarine. Hun laatste U-boot is zopas door onze grootadmiraal Carl Decaluwé voor de kust van Oostende uit de Noordzee gevist.

De Dilbeekse hengelaars komen nog goed weg vergeleken met hun West-Vlaamse collega’s die een kluis uit het kanaal Bossuit-Kortrijk hebben getrokken. Ze bleek twee jaar geleden geroofd uit de Sint-Theresiaschool in Kortrijk. Toen de vinders de safe terugbezorgden en het al ingezamelde geld voor de Romereis (13,40 euro) er nog ongeschonden in stak, werden ze als helden gevierd. Er is niet alleen in de hemel meer vreugde om één teruggevonden kluis dan om negenennegentig andere die niet verdwenen zijn. Maar die blijdschap doofde snel toen een inspecteur van Onroerend Erfgoed dreigde met zes maanden cel omdat ze geen toelating hadden voor het opsporen van archeologische vondsten! De inspecteur was bereid één keer over zijn hart te wrijven en de inbreuk van de vissers aan hun onwetendheid toe te schrijven, maar als ze geen erkenning aanvroegen en kregen, zou hij bij een volgende vangst verplicht zijn het parket in te schakelen.

Dank u Volksunie en N-VA voor alle staatshervormingen. Wat we zelf doen, doen we beter, zeker burgers pesten.

Lees verder