Eurokris

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Hij is toch een filou, hoor, onze voorzitter Wooter Beek. Uit Leopoldsburg. Bij het afscheid van zijn goede vriend Kris Peeters: ‘Op gelijk welk niveau Kris Peeters actief is - als minister, minister-president, vicepremier - werkt hij aan een besluitvorming die er voor ons christendemocraten toe doet. Stap voor stap bakens verzetten is wat hij ook nu verder zal doen.’

Hoe vindt u die? Doet er al vijf jaar alles aan om Peeters, die hij voor zijn ogen niet kan zien, te treiteren en te kleineren. De lijst met bewijzen is overweldigend. Eerst deed Beek hem in 2014 de Vlaamse verkiezingen verliezen door hem uit te spelen tegen de populaire Betteke. Het gevolg was spectaculair: de N-VA steeg van 10 naar 30 procent en veegde CD&V van de tabellen. Ook met de voorkeurstemmen werd Peeters door Betteke belachelijk gemaakt en was dus kansloos om zichzelf op te volgen als minister-president.

Waarna hij van ellende naar het federale niveau overschakelde en de Wetstraat 16 opeiste, al had hij het premierschap eerder ‘een degradatie’ genoemd. Ook die 16 boorde Beek hem vakkundig door de neus: hoewel de partners de post aan CD&V aanboden, ruilde hij hem met een schijnheilige grijns in voor een schimmig Europees commissariaat voor Marianne Thijssen. En beledigde Peeters nog extra door hem aan te stellen als vakminister in een federale regering die door een ander werd geleid, goed wetende dat de betrokkene had gezworen nooit vakminister te zullen worden in een regering die door een ander werd geleid. Vervolgens liet hij hem als vakminister van de ene valkuil in de andere tuimelen, en deed helemaal niets om de door Peeters zo nadrukkelijk beloofde compensatie voor Arco-spaarders af te dwingen bij de coalitiegenoten.

Een ander zou het daarbij laten, onze voorzitter niet. Verplichtte zijn slachtoffer naar Antwerpen te verhuizen, of toch te doen alsof, en daar de grootste nederlaag én vernedering uit zijn carrière op te lopen. En terwijl die blamage nog niet verteerd was, verbande hij hem uit de Belgische politiek door hem, tegen zijn zin, lijsttrekker voor Europa te maken. Bij die Europese verkiezing verloor CD&V dankzij Peeters 223.132 stemmen! ‘Standgehouden’, loog de trekker zichzelf voor. Met moeite behield de partij haar twee zetels, waarna Beek hem verplichtte zijn zitje in te nemen, ook dik tegen zijn zin. En als ultieme nekschot nam hij zelf de ministerportefeuilles over die de ander zo graag had gehouden. Wat voor een hond doet zoiets?

‘Op gelijk welk niveau werkt hij aan een besluitvorming die er voor ons christendemocraten toe doet.’ De werkgroep van twaalf neemt deze tweet best mee in de analyse van het dramatische kiesresultaat.

Kris Peeters is nu, tot op het bot gekrenkt, een backbencher met wie niemand rekening houdt. Naar men vertelt gaan ze hem nog wat meer affronteren door hem in het halfrond naast de Hongaren van Fidesz te zetten. Die zijn op bevel van Beek geschorst in de EVP, maar hun dertien zetels zijn wel welkom in de EVP-fractie. De deugd van de hypocrisie is de enige deugd die christendemocraten nog beoefenen volgens de regels van de oude kerkvaders.

Eurokris heeft intussen een eerste voorstel tot richtlijn klaar: geen naakte fouilleringen van minderjarigen meer in de EU. En vóór eind 2019 een compensatie voor de verliezen die coöperatieve spaarders lijden.

Lees verder