Fiarco

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Goed nieuws voor de 800.000 christelijke coöperanten die door de ACW-leiding van al hun spaargeld zijn beroofd: vicepremier en kandidaat-gemeenteraadslid in Antwerpen Kris Peeters heeft verklaard dat er snel een oplossing moet komen.

Het zal nu wel vooruitgaan. Jammer dat dat andere zwaargewicht van CD&V, de minister van Loze Beloften Koen Geens, zo druk bezig is met het ontmaskeren van de leden van de Bende van Nijvel, en met het ruïneren van het in het buitenland erg geprezen Belgische rechtssysteem, want mocht ook hij zich eens met daden in plaats van met woorden achter de zaak van de Arco-spaarders zetten, de kans was reëel dat ze nog voor de vijftigste verjaardag van het faillissement een procent of twee drie van hun centen zouden terugkrijgen.

U en ik zouden dat waarschijnlijk anders aanpakken als we in de plaats van beide CD&V-ministers waren, maar u en ik zijn niet bepaald grote politieke strategen. Stel dat we aan onze kiezers hadden beloofd dat ze een aanzienlijke compensatie zouden krijgen voor hun gestolen geld en de rest van de meerderheid ligt ook op dat punt dwars, dan deden we de regering vallen. Daar zouden we geen halve dag moeten over nadenken, geen beter argument dan chantage. Dom. Want niet alleen houden echte ministers meer van hun post en vooral de eraan verbonden vergoeding dan van hun kiezers, bovendien is de regering doen vallen net waar de vijanden van de N-VA op aansturen. Die willen de federale verkiezingen voor de gemeentelijke, zodat ze bij de tweede voordeel hebben van het goede resultaat van de eerste en, niet zoals nu bij de eerste nadeel hebben van het slechte resultaat van de tweede.

Alleen willen ze dat liever in den duik doen. Want ze geloven het onuitroeibare politieke cliché dat wie een regering torpedeert de daaropvolgende verkiezingen verliest. Leo Tindemans heeft met verve bewezen dat dat niet klopt, maar geen enkele politicus heeft een boodschap aan de geschiedenis. De geschiedenis is voor een politicus het eerste dat hij moet vergeten, vooral de geschiedenis van de electorale beloften. Dus komt het er voor de N-VA op aan dat anderen de Zweedse coalitie voortijdig doen stranden, en welke domoor is daartoe beter geschikt dan Kris Peeters, de pathologische saboteur uit Puurs?

Om hem in de val te lokken is Arco het gedroomde aas. Je kunt net zo goed een bol kaas voor een muizenhol leggen, of een bankbiljet voor het hoofdkwartier van de socialistische partij. Met het altijd maar op langere en langere banen schuiven van elk begin van een regeling voor de getroffen Arco-spaarders drijven onze leider en zijn rentmeester Johan Van Overtveldt Peeters en Geens meer en meer in de hoek. Er komt geen regeling voor Arco, vandaag niet, morgen niet, en overmorgen nog minder. En mocht er toch één komen, zal het een ultieme trap na zijn naar al die brave mensen die zo dom waren om ACW’ers te geloven en uit diezelfde hoek al moesten horen dat ze op zijn minst 60 procent van hun spaargeld kwijt zijn.

Zo zie, dat is politiek op hoog niveau. Daar blijven u en ik beter van weg. We zijn te eerlijk. Enfin, u toch.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content